2021. június 5., 07:25

Hetvenéves a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola

Hetven éve tanulnak magyarul a diákok a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskolában. A kerek születésnap alkalmából táblaavatással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott az iskola vezetősége, valamint a volt pedagógusok és diákok is részt vettek a kerek évfordulón.

Negyedi Alapiskola 70-es
Fotó: Reczai Lilla

A meghívott vendégek között volt Negyed polgármester asszonya, Selmeczi Henrietta, alpolgármestere, Kostankó Tamás, az egyház képviseletében Csontó Aranka lelkipásztor, Varga Róbert lelkiatya, a szlovák alapiskola igazgatónője, Jarmila Tótová és a tanári kar, a negyedi Magyar Óvoda igazgatónője, Majba Erzsébet, valamint az iskolatanács tagjai, társszervezetek képviselői, nem utolsó sorban a nyugalmazott pedagógusok. Lanz Roland, a Pannonia Polgári Társulás megalapítója és elnöke, az emléktábla megálmodója és az iskola mecénása is részt vett az ünnepélyen, aki a régió alapiskoláit támogatja.

Negyedi Alapiskola 70-es
A vendégek és az iskola pedagógusai és diákjai
Fotó:  Reczai Lilla

Udvaros Krisztina, az iskola igazgatóhelyettese ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az iskola kapui 1950-ben nyílhattak meg újra a magyar ajkú kisdiákok előtt.

Ez a nap kettős ünnepnek is tekinthető, hiszen húsz évvel ezelőtt vette fel az alapiskola Pongrácz Ágoston nevét, és idén ünnepeljük intézményünk 70. évfordulóját.”
Negyedi Alapiskola 70-es
Udvaros Krisztina igazgatóhelyettes
Fotó:  Reczai Lilla
Pongrácz Ágoston 1806-ban született – nemesi család sarjaként – Litpóújváron. 1841-től tevékenykedett plébánosként Negyed községben. Elsődleges céljának tartotta az oktatás minőségének javulását. 1848 májusában közfelkiáltással megalakult a nemzetőrség Negyeden – Pongrácz Ágoston közbenjárásával. Életének utolsó éveiben új, díszes iskola építésébe kezdett az egyházközség. 1872-ben elkészült az új iskola, az átadását ő már nem élhette meg.

Az emléktábla avatásán Pongrácz Ágoston élete és munkássága előtt rótták le a résztvevők tiszteletüket. Az ünnepi emlékműsort Bitter Karolina, 8. osztályos tanuló szavalta el Sajó Sándor: A magyar nyelv című versét.

Negyedi Alapiskola 70-es
Fotó:  Reczai Lilla

Krommel Gabriella igazgatónő beszédében elhangzott, hogy az elmúlt hét évtizedben az iskola bebizonyította, még mindig van létjogosultsága a magyar iskolának és a magyar oktatásnak Negyeden.

A folytatást hittel, összefogással és elsősorban magas színvonalú szakmai munkával kell tovább vinni, a pedagógusok, a diákok és a szülők részéről egyaránt. Nincs felemelőbb érzés, mint az anyanyelvünkön beszélni, merjük felvállalni hovatartozásunkat”

– fogalmazott Krommel Gabriella, aki megköszönte a volt és a jelenlegi pedagógusok munkáját, valamint a szülők bizalmát az iskola irányában.

Negyedi Alapiskola 70-es
Krommel Gabriella igazgatónő
Fotó:  Reczai Lilla

Selmeczi Henrietta polgármester asszony köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt hetven évben jelentős változásokon, jó és rossz dolgokon egyaránt átesett Negyed lakossága. Az iskola azonban áll és továbbra is ontja magából a sikereket, amelyekre méltón lehetnek büszkék a helyiek. Az itt dolgozó pedagógusok az anyanyelv, a nemzet és a közösség iránti szeretetre tanítják a diákokat.

Negyedi Alapiskola 70-es
Selmeczi Henrietta polgármester
Fotó:  Reczai Lilla

A Lanz Roland által készült emléktáblát az iskola igazgatónője és a polgármester asszonya leplezte le. Majd Varga Róbert, katolikus atya felszentelte, aki áldást mondott, melyben az iskola névadóját méltatta. Csontó Aranka imával zárta a táblák felszentelését. Az ünnepély az iskolakórus előadásával ért véget, amelyet Krommel Gabriella irányított. Majd a jelenlévők elénekelték nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Negyedi Alapiskola 70-es
Az iskolai énekkar
Fotó:  Reczai Lilla

Lanz Roland táblakészítő portálunknak elmondta, hogy ez volt már a negyedik iskola, amelyet sikerült támogatnia tankönyvekkel és emléktáblával.

Ezek maradandó értékek, megmaradnak az utókornak. A jövőben kopjafakészítéssel is foglalkozom majd, hiszen a kopjafa akkor is magyar szimbólum, ha semmilyen szöveg nem tarkítja azt”

– fejtette ki az iskola mecénása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.