Hétfőtől majdnem minden tanuló visszatérhet az iskolába!

2021. május 12., 14:33
Rajkovics Péter ma7 | TASR

Branislav Gröhling oktatási miniszter a kormány szerdai ülése után elmondta, jövő hétfőtől minden iskola megnyitja kapuit az alapiskolák és a középiskolák szintjén, sőt az óvodák is visszatérnek a korábbi működéshez.

Fotó: TASR

A gyerekek tehát járásoktól függetlenül ismét az iskolapadokban töltik majd a hétköznapokat, az egyedüli kivétel az egyetemistákra vonatkozik, a felsőoktatási intézmények ugyanis az iskolai Covid-automata szerint fogják megnyitni kapuikat a hallgatók előtt.

Az oktatási miniszter szerint a művészeti alapiskolák, a szabadidőközpontok és az iskolai klubok is megnyithatják a kapuikat. Gröhling örömét fejezte ki amiatt, hogy az oktatási intézmények újranyitását az egész kabinet támogatta. Hozzáfűzte: az iskolaügyet a kormány prioritásként kezeli.

A tárcavezető kilátásba helyezte, hogy bevezetik az ún. oktatási szemafort. Amennyiben egy iskolában vagy osztályban felüti a fejét a betegség, esetleg járványgóc alakul ki, a regionális közegészségügyi hivatal, vagy az igazgató a fenntartó jóváhagyásával néhány napra bezárathatja majd az intézményt. Gröhling azt ígérte, ilyen esetben felajánlják az adott iskolának az intervenciós tesztelést. Hozzátette: felkészültek a járványhelyzet esetleges romlására is, ebben az esetben radikálisabb lépések várhatók.
A miniszter szerint nagyon kevesen vannak azok a szülők, akik nem akarják iskolába küldeni a gyerekeiket.

Kövesse facebook oldalunkat is!