magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. szeptember 14., 17:51

Heger azt ígéri, az emelkedő energiaárak miatt nem zárnak be az iskolák

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, aki átmenetileg az oktatásügyi minisztériumot is vezeti, arról biztosított, hogy az iskolák nem zárnak be az emelkedő energiaárak miatt. Szerdán azt az utasítást adta, hogy minden iskola küldje el neki, hogy pontosan mekkora az évi áramfogyasztása. Ezt a szerdai kormányülés után közölte.

iskola
Hogy össze tudjuk számolni, milyen hatással lesz a költségvetésre”

– magyarázta Heger. Szerinte ezt a fogyasztás alapján lehet megtudni. Elmondta: ha megkapja ezeket az információkat, továbbítja a gazdasági és a pénzügyi tárcához.

Heger szerint nem engedhetik meg, hogy ismét távúton folyjon a tanítás, mint a pandémia idején.

Megismételte: az egészségügy és az oktatásügy nem csak az ő, hanem az egész kormány prioritása. „Azt gondolják, hogy az iskolásokat és a hallgatókat hagyjuk majd fagyoskodni az iskolákban? Azt gondolják, hogy a pácienseket hagyjuk majd fagyoskodni a kórházakban? Szó sem lehet róla” – jelentette ki. Hozzátette: a felsőoktatási intézmények rektorainak nincs okuk pánikra.

A Szlovák Rektori Konferencia (SRK) arra figyelmeztetett, hogy a szlovákiai felsőoktatási intézményeket összeomlás fenyegeti.

Ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy fordítsa vissza a finanszírozásukkal kapcsolatos negatív tendenciát, illetve kompenzálja az energiaválság okozta kiesést. Ha ez nem történik meg, november 17-én megszűnik a tanítás a felsőoktatási intézményekben – áll az SRK nyilatkozatában.

Az SRK nyilatkozatát az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete, a Főiskolák Diáktanácsa és a Szlovákiai Főiskolai Karok Dékánjainak Klubja is támogatja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.