2021. január 3., 11:13

Gröhling: Nagy csomag pénzzel fogjuk motiválni az egyetemeket, hogy egyesüljenek

2021-ben az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium elkülönített egy pénzcsomagot az egyetemek egyesülésének ösztönzésére - mondtant Branislav Gröhling (SaS), az Oktatási Minisztérium vezetője, aki úgy véli, hogy 2021-ben legalább egy ilyen egyesülés létrejön.

Fotó: TASR

Gröhling szerint az egyetemek egyesítésével nagy és magas színvonalú egyetemek megjelenését szeretnék elérni. Ezt követően ezeknek az iskoláknak nagyobb lehetőségük nyílna arra, hogy helyet kapjanak az egyes nemzetközi minősítő rangsorokban.

A miniszter szerint nem az a kérdés, hogy a főiskolák és az egyetemek rektorai elégedettek-e a javasolt változtatással.

A kérdés az, hogy mi a jó a hallgatóknak. És a minőség javítása jó lesz a hallgatóknak. Ez nem tabu, ezt a kérdést nyár óta megnyitottam a rektorokkal tartott találkozókon. Most ösztönzőként pénzügyi csomagot kapcsolunk hozzá. Ugyanakkor ezek a források az egyesülés technikai megvalósítására szolgálnak: új struktúrák létrehozására, elektronikus rendszerek áthelyezésére és egyéb költségekre 

- mondta az oktatási miniszter.

Ugyanakkor reméli, hogy a felsőoktatási intézményekről szóló törvény módosítása is megemlíti az egyesítés vagy összevonás módját.

Nem titok, hogy a Comenius Egyetem és a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem már megvitatta az összeolvadás lehetőségét. Nem titok, hogy a kassai egyetemek szintén tárgyaltak az összeolvadásról

- mondta az oktatási tárca vezetője.

Elmondása szerint Szlovákiában még a kis egyetemek is kerestek partnereket az együttműködéshez. Ugyanakkor, az sem titok, hogy az egyetemek vitáznak erről.

Csak ki lesz az első, és ki fogja áttörni azt a gondolatot, hogy nincs szükségünk több tucatnyi egyetemre

- zárta szavait az oktatási miniszter.

Megosztás
Címkék