Gröhling: Jöjjön az enyhítés bármikor, elsőként az iskolákat érinti majd

2021. április 7., 11:24
ma7

Branislav Gröhling, az SaS oktatási minisztere nyilatkozott a délelőtt kormányülés után.

Fotó: unsplash.com

Gröhling leszögezte, egyelőre nincs meg pontosan, hányadikától enyhítenek majd, de abban megegyezett a kabinet, hogy első körben az iskolákat biztosan érinti majd. A tárcavezető is a már emlegetett, április 19-e időpontról beszélt, így nagyon úgy tűnik, április közepénél hamarabb nem lesz nyitás. 

Gröhling azt ígérte, csütörtökön vagy pénteken tart majd egy hosszabb sajtótájékoztatót.

A miniszter közölte, a tervek szerint az enyhülés lényege az lenne, hogy az iskolák nyitását már regionális szemafor szabályozná. Ez alapján az enyhébb besorolású járásokban már a felső tagozatoknak és a középiskoláknak sem kellene zárva tartaniuk. Sőt, a rosszabb járásokban is nyithatnának a felső tagozatok kilencedik osztályai.

Jelen állás szerint az alsó tagozatos diákok közül csak azok járhatnak iskolába, akiknek a szülei olyan helyen dolgoznak, ahol nincs lehetőség homeoffice-ra. Gröhling szerint ezt a rendelkezést már a jövő héten enyhíthetik.

A tárcavezető arra is kitért, ha áprilisban kinyitnak az iskolák a gargalizálós tesztek használatát biztosan bevezetik. Jelenleg egymillió ilyen teszt áll rendelkezésre, de a tervek alapján a szülők antigén-tesztelési kötelezettsége is megmaradna.