2020. augusztus 20., 14:48
Frissítve: 05:40

Gröhling javaslata ellenére több egyetem szeptember 21-én kezdi meg a tanévet

Bár Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter arra szólította fel a felsőoktatási intézményeket, hogy a 2020/2021-es tanév téli szemeszterét a tervezettnél később, szeptember 28-án kezdjék meg, több intézmény mégis a tanévkezdés eredeti időpontjához, szeptember 21-éhez tartja magát.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A komáromi Selye János Egyetem rektori kollégiuma a jövő héten dönt arról, hogy mikor és hogyan kezdődik az új tanév. Juhász György rektor portálunknak elmondta, az már biztos, hogy az eddig megszokott nagyszabású ünnepélyes tanévnyitó az idén elmarad.

„A pozsonyi Comenius Egyetem (UK) mérlegelte az oktatásügyi minisztérium javaslatát, és úgy döntött, hogy a szemeszter megkezdését nem halasztja későbbre, és az eredeti ütemterv szerint fog kezdeni”

- közölte a TASR-rel Martina Mášiková, az egyetem rektorátusának munkatársa. A 2020/2021-es tanév hivatalosan szeptember 21-én kezdődik, egyes karok azonban korábban kezdenek, a konkrét tanulmányi programoktól függően.

A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU) szintén mérlegelte az oktatásügyi minisztérium javaslatát, de úgy döntött, hogy a tanévet az eredeti ütemterv szerint, szeptember 21-én kezdi meg. Ennek oka többek között a 2019/2020-as tanév nyári szemeszterben szerzett tapasztalatok az ütemterv változtatásaival kapcsolatban.

A járványhelyzet rosszabbodása esetén készek vagyunk a tanítást, amelynek az STU-n szeptember 21-én kellene elkezdődnie, távúton megvalósítani, amíg erre szükség van”

– közölte Monika Bakošová rektorhelyettes.

„A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) karainak és speciális rendeltetésű műhelyeinek prioritása a hallgatók és alkalmazottak egészségének megőrzése. Ezért fokozott figyelemmel követjük a járványhelyzet alakulását. Ennek rosszabbodása esetén készen állunk az átszervezésre és a járvány terjedését korlátozó intézkedések bevezetésére” – közölte az egyetem vezetősége. A téli szemeszter kezdetét itt is szeptember 21-re tervezik.

A tanítás későbbi megkezdése megbontja a tanítás tartalmi menetét. Az eddigi tapasztalatainknak és a megfelelő technikai, illetve tanítási körülményeknek köszönhetően tudunk reagálni a helyzet megváltozására, és be tudjuk vezetni a távúton történő oktatást”

– tette hozzá az egyetem vezetősége.

Renáta Chosraviová, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem sajtószóvivője szintén megerősítette a TASR-nek, hogy az új tanévet szeptember 21-én kezdik meg.

„Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és mind a jelenléti, mind a távúton történő oktatás lehetőségét kihasználjuk” – tette hozzá.

Az Eperjesi Egyetem jelenleg a külföldi diákok érkezésével kapcsolatos szervezési kérdésekkel, illetve az ő karanténba helyezésükkel foglalkozik.

„Az egyetem ezenkívül éberen figyeli a helyzet alakulását, és ennek alapján fog dönteni a szemeszter pontos kezdetének időpontjáról. A téli szemeszter kezdetének eredeti, érvényben lévő időpontja szeptember 21.” – közölte a TASR-rel Anna Polačková, az egyetem szóvivője.

Az oktatásügyi miniszter javaslatára, amelyet a Szlovák Rektori Konferencia titkárságán keresztül kaptunk meg, kedvezően reagáltunk. A válaszunkban jeleztük, hogy van lehetőség arra, hogy a tanév kezdetét egy héttel későbbre halasszuk, ha ebben egyeznek meg a felsőoktatási intézmények”

– közölte a TASR-rel René Bílik, a Nagyszombati Egyetem rektora. Hozzátette: egyfelől érti, hogy a javasolt halasztás a megelőzést szolgálja, másfelől viszont ez komoly beavatkozást jelent az új tanév téli szemeszterének ütemtervébe.

„Ha erre rábólintunk, azt is mérlegelnünk kell, hogy hogyan tartjuk be a szemeszter előírt hosszát. A tanév kezdetét tehát kétféle időpont szerint készítjük el, a végső döntést pedig csak az egyes karok dékánjaival való egyeztetés után fogjuk meghozni a közeljövőben” – tette hozzá Bílik.

Gröhling kedden (augusztus 18.) azt javasolta, hogy a 2020/2021-es tanév téli szemeszterének kezdetét a felsőoktatási intézmények halasszák szeptember 28-ra. Abban bízik, hogy a felsőoktatási intézmények nagy része ehhez fogja magát tartani.
Megosztás
Címkék