2020. szeptember 8., 10:52

Gröhling: Az egyetemek készen állnak a külföldi hallgatók érkezésére

Az egyetemek készen állnak a külföldi hallgatók érkezésére - mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a TASR-nek adott interjújában a 2020/2021-es tanév kezdete előtt.

 Branislav Gröhling
Fotó: TASR
Branislav Gröhling oktatáai miniszter

A miniszter elmondta, kapcsolatban van a Szlovák Rektori Konferenciával, a rektorokkal és a regionális közegészségügyi hatóságokkal, elsősorban Eperjesen és Kassán, ahová főként ukrajnai hallgatók járnak. Gröhling szerint az egyetemek készen állnak, egyéni tervük van a hallgatók fogadására, hogy képesek legyenek kiküszöbölni a fertőzésveszélyt.

Egyrészt megpróbáljuk modellezni a helyzetet, felkészülni az egyes lépésekre, másrészt viszont nem tudjuk, mi vár ránk" - jegyezte meg a miniszter. Hozzátette, az oktatási minisztérium más minisztériumokat is megkeresett, hogy szükség esetén karanténlétesítményeket jelöljenek ki.

„Ha országosan mégsem lenne szükség rájuk, a hallgatók számára jelölhetnénk ki az épületeket. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel is egyeztetünk arról, hogy több tesztet végezzenek” - mondta az oktatási tárca vezetője.

„Ukrajnából nem egyszerre, hanem fokozatosan érkeznek a hallgatók" - mondta a miniszter. Emlékeztetett, hogy a vörös zónába sorolt országokból érkező diákok tudják, mi a kötelességük a járvány idején.

Egyes külföldről érkező hallgatóknak az országba érkezésük után karanténba kell vonulniuk, de az illetékes hatóságok intézkedése értelmében a karantén még azelőtt letelik, hogy a többi hallgatót elszállásolnák. A minisztérium tájékoztatása szerint a magas kockázatú régiókból érkező diákokat kötelezően karanténba helyezik, elvégzik rajtuk a PCR-tesztet, és csak a negatív teszteredmény után szállásolják el őket.

Ha lehetséges, a diákokat a kollégiumok erre kijelölt részén helyezik karanténba.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.