Gröhling a szenci magyar iskolában vizitált

2020. november 24., 19:02
B. Vida Júlia

Illusztris vendége volt ma délelőtt a Szenczi Molnár Albert Alapiskolának. Az oktatási miniszter, Branislav Gröhling látogatott el az intézménybe, akinek Szenc polgármestere ajánlotta, hogy a város legnagyobb iskolájának meglátogatása mellett a magyar iskolát is keresse fel.

Fotó: Szenczi Molnár Albert alapiskola facebook oldala

Matus Mónika, a szenci magyar alapiskola igazgatónője portálunknak elmondta, a miniszter nem egész egy órát töltött intézményükben.

„Nagyon pontosan be kellett tartani a miniszter úr programját, folyton nézték az időt, mert délben már egy tárgyaláson kellett lennie.”

Fogadóbeszédemben elmondtam az iskola rövid történetét, mely egészen Mária Terézia koráig nyúlik vissza, s ejtettem pár szót az iskolánk névadójáról, Szenczi Molnár Albertről is. Szentgyörgyi Alberttől származó idézettel zártam iskolánk bemutatását, miszerint olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”

– tudtuk meg tőle.

Ezután a miniszterrel körbejárták az iskolát, és bementek a második osztályba, ahol éppen matematikaórát tartottak. Gröhling nagyon közvetlen volt a gyermekekkel, még viccelődött is és szájmaszkot ajándékozott a gyerekeknek. Az első osztályba is bekukkantottak, ahol írásóra volt. Itt megkérdezte a gyerekeket, tudják-e, őt hogy hívják. Mire azok rávágták, hogy persze, ő a miniszter úr (pán miniszter). Ekkor bemutatkozott nekik, mondta, hogy Branislavnak hívják, erre a gyerkőcök leírták a nevét. A nyolcadikosok online fizikaórájába is bekapcsolódott, és megkérdezte tőlük, szeretnének-e visszajönni az iskolába.

Addigra az idő előrehaladt, pedig azt várták a legjobban, hogy fel tudják tenni a miniszternek a kérdéseiket. Nyolc kérdésből álló listával készültek.

A legelső épp az volt, mikor térhetnek vissza a gyermekek az iskolába. A miniszter úr azt válaszolta, mindent megtesz azért, hogy minél előbb, valószínűleg Mikulás környékén. Ennek nagyon örülnénk, mert látjuk a gyermekeken, hogy mennyire depressziósak, mennyire szétcsúsztak.”

„Rákérdeztem arra is, miért nem kapnak a gyerekek ingyen internetet, hiszen nem önszántukból vannak most otthon. Nagyon nehéz úgy online tanítani, hogy a kamerát ki kell kapcsolni, mert nem bírja a rendszer. Erre úgy válaszolt, hogy nincs rá pénze a minisztériumnak” – idézi fel a történeteket Matus Mónika.

Azt is megkérdezte, hogy a miniszter által bemutatott vízióban a 300 fősre tervezett iskolai létszámoknál, iskolaközpontoknál gondoltak-e a kisebb létszámú magyar iskolákra is, bízhatnak-e kompenzációban. A szórványtelepülésnek számító Szencen ugyanis akkor sem lesz ennyi diák, ha a környékbeli magyar kisiskolák bezárnak.

„A miniszter azt válaszolta, erre nem gondoltak. Ha valamire, erre biztosan jó, ha a tárcavezető személyesen tájékozódik, hiszen ha arra kerülne a sor, hogy a terv megvalósuljon, talán eszébe jut ez is.”

Az iskola költségvetésében nincs elég pénz arra, hogy az integrált gyermekek asszisztenseit fizetni tudják, ezért azt kérte a minisztertől, gondoljanak bele abba is, hogyha az inkluzív oktatás prioritás, akkor annak anyagi fedezete is kell, hogy legyen. Nagyjából eddig jutottak a kérdésfeltevésben, amikor a miniszter munkatársa jelezte, indulniuk kell. 

Arra jó volt ez a látogatás, hogy a tárcavezető látta, hogy működik egy magyar iskola, nekünk milyen problémáink vannak, s talán sikerült felhívnunk a figyelmét arra, hogy ránk is gondolni kell, amikor az iskolák átszervezése szóba kerül”

– zárta tájékoztatását az iskola igazgatónője.

Kövesse facebook oldalunkat is!