2021. augusztus 11., 14:46

Gröhling: A legtöbb 12-17 év közötti beoltott gyerek Pozsonyban van

Ugyan a gyerekek még korántsem gondolnak az iskolakezdésre, az oktatási tárca már dolgozik a következő tanévre szóló intézkedések előkészítésén.

gröhling
Fotó: TASR/AP

S bár most még leginkább a nyári szabadságok miatt figyelik az emberek a járványhelyzetet, az iskolás gyerekek szülei fél szemmel már azt is nézik, mi lesz majd, ha megkezdődik az új tanév, milyen változásokat hoz a számukra.

Én korábban is kijelentettem, hogy az én aláírásom alapján nem lesznek bezárva az iskolák. Ha sor is kerül erre, akkor az egy kormányrendelet alapján történik majd”

– nyilatkozta Branislav Gröhling oktatási miniszter a Joj televíziónak. Az esetleges bezárások a regionális közegészségügyi hivatalok jogkörébe fognak tartozni, de nem vonatkozhatnak az egész iskolákra, csupán egyes osztályokra, fűzte hozzá a tárcavezető.

A miniszter szerint a tesztelés sem lesz már kötelező. Önkéntes alapon természetesen lesz rá lehetőség, ha a szülők vagy a diákok úgy kívánják, mondta. A járványügyi csapat ajánlásai alapján marad viszont a kötelező maszkhasználat.

Azok megvédenek bennünket a nagyarányú átoltottság esetén is”

– hangsúlyozta Gröhling.

Lesznek iskolák, amelyekben már szeptemberben be kell zárni osztályokat
Sajnálatos módon a számok alapján azokon a helyeken, ahol már növekszik a fertőzések száma és ahol alacsony az átoltottsági arány, akár a pedagógusoké vagy összességében véve a népességé, előfordulhat, hogy bizonyos osztályokat be fog kelleni zárni már szeptemberben”

– jelentette ki a miniszter.

 

A 12-17 év közöttiek átoltottsága a legmagasabb a fővárosban, jelenleg 43 százalékos, a legalacsonyabb pedig Mezőborcon, Nagyrőcében és Rimaszombatban.  Gröhling azt mondja, jó lenne, ha minél több ilyen korú gyereket beoltatnának, „nemcsak a fertőzés megelőzése, hanem a nagyszüleik védelme érdekében is”. A miniszter azt állítja, tárcája nem igazán akarja a távoktatást megengedni.

Gröhling szerint az oktatásban dolgozók oltási lefedettségének a térképe alapján a segítségnyújtás érdekében felveszik a kapcsolatot a legrosszabb eredményt mutató járások iskolaigazgatóival.

Tájékoztató kampányt is indítunk, amelyekkel elejét vesszük az álhíreknek”

– jelentette ki a miniszter.

gyerekek átoltottsága
Fotó:  Inštitút zdravotných analýz
A 12-17 év közötti gyerekek első dózissal való átoltottsága járások szerint

Az Egészségügyi Elemző Intézet (IZA) szerint a legtöbb beoltott pedagógus a dunaszerdahelyi, vágsellyei és pozsonyi iskolákban van.

A legtöbb 12-17 év közötti beoltott gyerek a következő járásokban van:

Pozsony – 43%, Szenc – 38%, Bazin – 35%, Malacka – 27%, Dunaszerdahely – 27%, Zsolna – 27%, Besztercebánya – 26%, Trencsén – 26%, Nagyszombat – 26%, Kassa – 23%.

A legkevesebb 12-17 év közötti beoltott gyerek a következő járásokban van:

Mezőlaborc – 6%, Nagyrőce – 7%, Rimaszombat, Gölnicbánya, Losonc, Poltár, Nagykürtös, Vízköz (Svidník) – 8-8%.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.