2022. november 9., 12:21

Fűtés és a világítás nélkül maradhat a Comenius Egyetem

A pozsonyi Comenius Egyetemet az a veszély fenyegeti, hogy az új évtől fűtés és világítás nélkül marad. A villamosenergia- és gázszolgáltatási közbeszerzésre ugyanis egyetlen szolgáltató sem jelentkezett. A rektor az ügyben már az oktatási miniszterhez fordult, mivel attól tart, hogy állami beavatkozás nélkül az egyetem működtetése nehezen lesz kivitelezhető.

Comenius Egyetem-Pozsony
Fotó: TASR

„Fennáll tehát annak a valós veszélye, hogy 2023. január 1-től nem lehet a fűtést és világítást biztosítani az egyetemen” – jelentette ki Lenka Miller, a Comenius Egyetem szóvivője. Az egyetem még október 13-án írta ki az energetikai közbeszerzést, írja a noviny.sk portál.

A november 3-ig tartó ajánlattételi határidőig azonban egyetlen ajánlat sem érkezett be.

A legnagyobb és legrégebb ideje fennálló egyetem rektora levelet írt az oktatási miniszternek, és az államtól vár segítségét. „Én nem tudom megoldani az egyetem és a szolgáltató közötti szerződést. A közös eljárást javaslom az egyes rektorok között. Erősebb tárgyalási pozíciójuk lenne, akár Pozsonyban, akár Kassán, akár Közép-Szlovákiában" – mondta Ján Horecký oktatási miniszter.

Mivel a Comenius Egyetem hatalmas kolosszus, a legnagyobb ügyfél a többi egyetemhez képest. Tizenhárom karral, kollégiumokkal és sok más épülettel rendelkezik.

A lehetséges szállítókkal folytatott megbeszélések azt mutatják, hogy amíg az áram és a gáz árát nem korlátozzák, túl nagy kockázatot jelent számukra, hogy szerződéses kapcsolatba lépjenek egy olyan nagy kolosszussal, mint a Comenius Egyetem”

– mondta Lenka Miller. „Egyetlen energiaszolgáltató sem akarja megkockáztatni azt a helyzetet, hogy piaci áron vásárol, és lényegesen alacsonyabb áron való eladásra kényszerül, amivel veszteséges lenne” – fűzte hozzá Stanislav Pánis, a J&T BANKA elemzője.

Az egyetem jelenleg új közbeszerzés kiírásával és egy évre szóló energetikai szerződés megkötésével próbálkozik.

Ez alatt megtörténhet, hogy az áram és a gáz tőzsdei ára drasztikusan megváltozik, és éppen ezt a kockázatot nem akarják a potenciális szolgáltatók vállalni

– tette hozzá Miller. A diákok sem lelkesednek a helyzetért. Attól tartanak, hogy ismét online órákra kényszerülnek, mint a járvány idején. A fűtés és a világítás kikapcsolása az egyetemhez tartozó valamennyi épületet érintené, így a kollégiumokat is. „Rossz lesz, ha otthon kell maradnunk” – mondta az egyik diák. "Ez elég meglepő és frusztráló számunkra" – fogalmazott egy másik. 

Az egyetem, állítása szerint, mindent megtesz a zavartalan működés érdekében. De még mindig nem kizárt, hogy be kell zárniuk a kaput a diákok előtt.

Attól tartunk, hogy az állam drámai beavatkozása nélkül nehéz lesz végrehajtani"

– tájékoztatott az egyetem szóvivője. A gazdasági elemző szerint sem sóhajthatunk még fel egyhamar. Szerinte az energiaárak legkorábban 2026 őszén térnek vissza a válság előtti szintre, ami óriási kihívás. „Még a jelenlegi árak, a több mint 60-70%-os csökkenés után is viszonylag magasak. Legalább a következő három téli szezonban a gázárak óriási kihívást jelentenek Európa számára” – tette hozzá Pánis.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.