2021. szeptember 20., 13:22

Forradalom az iskolai étkezésben! Végre étlapra kerülhet a zöldség, a gyümölcs a hazai termesztőktől?

A szeptember 20-ai (hétfői) sajtótájékoztatón Branislav Gröhling oktatási miniszter kijelentette, oda kell figyelni a gyermekek szükségleteire, vagyis az egészséges életmódra és étkeztetésre. Az iskolai étkeztetés megreformálásának célja biztosítani a gyermekek számára a megfelelő tápértékű élelmet. Mindezt cukor, édesítőszerek nélkül, könnyű húsételekkel. Ennek érdekében a tárca három lépést készített elő.

iskolai étkezés
Fotó: TASR

A jó étkezés alapja gyermekeink egészséges életmódja, főleg a sok mozgás. Ezzel összefügg a megfelelő energiafelvétel és -leadás, hangoztatta a miniszter.

Ezért megváltoznak az ételek receptjei, s szeptembertől már ezek alapján főznek az oktatási intézményekben.

Jarmila Halgašová parlamenti képviselő kifejtette, hogy a régi receptek közül kivették a magas cukortartalmú italokat, a belsőségeket és füstölt húsokat tartalmazó ételek receptjeit, valamint a félkész és fagyasztott alapanyagok is tiltólistára kerültek.

Ami viszont felkerült az iskolai étkezdék étlapjára, azok az egészségesebb levesek és körözöttek, a vadhús és friss zöldségből akár 40 százalékkal is több jut a tányérra.

A teljes kiőrlésű gabona is „bevetésre” kerül, a minőségi, friss hazai zöldséget és gyümölcsöt, ha csak lehetséges, regionális termesztőktől kívánják beszerezni.

A második lépés az iskolakonyhák korszerűsítése. Az elmúlt időszakban a tárca  2.750.000 eurót különített el erre a célra, s ebből 570 étkezdét tudtak támogatni.

A jövőben, harmadik lépésként, a tárca az iskolai alkalmazottak, szakácsok képzését nevezte meg. Ennek célja az, hogy minél több gyermek járjon a menzára. Jelenleg ugyanis, egy felmérés szerint, a gyermekek csaknem fele nem jár ebédleni az iskolai étkezdébe.

Éppen ezért attraktívabbá kell tenni az étlapot és modern trendeket bevezetni az iskolai étkezésben.

A továbbiakban tervezik a modern iskolakonyhás receptek videós bemutatását is, azok értékelésével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.