2022. november 22., 14:13

Forradalmi újítást vezetne be az új oktatási miniszter! Vakáció már júniusban, iskolakezdés augusztusban?

Június közepén érne véget a tanév, de augusztus közepén már kezdődne is. Röviden és velősen, ez a lényege az új oktatási miniszter, Ján Horecký ötletének, ami bizony komoly hatással lenne nemcsak az iskolások, de a szüleik életére is, és másutt is lecsapódna.

201606300846140.000001a_vakacio.jpg

A tárcavezető elképzelését azzal magyarázza, hogy augusztus végén már nincs olyan nagy meleg, amit a klimatológus viszont tévedésnek gondol. Egy biztos: radikális változás lenne a vakáció átütemezése, hiszen hosszú évtizedek bevált gyakorlata szűnne meg.

Azon gondolkodom, hogy nem csúsztathatnánk-e el a vakáció kezdetét és végét. Már júniusban kezdődnek a nagyon meleg, napsütéses napok, és a kánikula a klimatizáció nélküli osztálytermekben sokszor elviselhetetlen. Augusztus végén vagy közepén viszont már lehűlés van, és nincs ok arra, hogy akkor is tartson a vakáció, amikor már könnyen elviselnénk az iskolában való létet”

– jelentette ki Horecký a Markíza Televízió Testre szabva (Na telo) műsorában.

A Nový Čas utánajárt, vajon a miniszter már a következő nyárra tervezi-e változást. A tárcánál azt az információt kapták, egyelőre még csak a lehetőségként kezelik.

Tetszik viszont ez az elképzelés az oktatásügyi dolgozók szakszervezete elnökének, Pavol Ondeknek, de hozzáteszi, össztársadalmi vitára kellene bocsátani.

Elmondta: évek óta beszélnek már róla, de még nem akadt egyetlen olyan miniszter sem, aki rászánta volna magát, hogy keresztülvigye.

Mindenképpen szükséges a szülőkkel és pedagógustársadalommal való párbeszéd, hogy kiderüljön, mi lenne ennek a hozadéka, tette hozzá.

Ami aggályos lehet, az elsősorban az augusztus közepi iskolakezdés. Pavol Faško klimatológus szerint abban nem nagyon lehet bízni, hogy augusztus második fele hűvösebb lesz. Sőt, gyakori, hogy augusztusban jóval melegebb van, mint júniusban. Szerinte a legideálisabb az lenne, ha korábban kezdődne a vakáció és később az iskolaév. Krétát hozta fel példaként, ahol csak októberben kezdenek iskolába járni a gyermekek, de szombatonként is tanulnak.

Igaz, hogy június második fele már nálunk is meglehetősen forró szokott lenni, de augusztus vége sokszor még ennél is melegebb.

Nem lehet tehát arra hagyatkozni, hogy augusztus vége mindig hűvösebb. Főleg, ha azt tapasztaljuk, hogy sokszor még szeptember elején is tombol a forró nyár.

Maradjon minden a régiben!

Nagy Árpád, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola igazgatója szerint nálunk jól van beállítva az iskolai szünetek rendje, hiszen a két hónap nyári vakáció untig elég, ami mellett még a téli, a tavaszi sőt a húsvéti szünetet is élvezhetik a gyermekek.

Az az igazság, hogy már megszoktuk a jelenlegi rendszert, és bár vannak pro és kontra vélemények, én megtartanám a régi rendet. Idén is megtapasztalhattuk, hogy június milyen forró volt, győztük a gyermekeket a szabadba kivinni, mert az osztálytermekben nagyon nehéz volt elviselni a hőséget.

A mostani viszonyok között a klíma bevezetése szóba sem jöhet, ami ráadásul nem is mindenkinek jó. Őszintén szólva, nem foglalkoztat annyira ez a dolog, hiszen van sok más egyéb fontos teendőnk is” – mondja az iskolavezető.

Nehezen tudja elképzelni, hogy augusztus közepén kezdődne az iskola, hiszen az utóbbi években mindig kánikula van.

Igaz viszont az is, hogy június utolsó két hete már laza, afféle gyermekmegőrző-foglalkoztató csak az iskola, túl vannak az évzáró konferenciákon. Akárhogy is nézi, talán az a legjobb, ahogy most van. Még több szünetet viszont nem tartana jónak, mert akkor nehéz lenne haladni a tananyaggal.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.