2022. január 11., 20:07

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program

A Közép-európai Alapítvány-CEF másutt már jól bevált kezdeményezését valósítja meg a Felvidéken két tapasztalt oktatási szakember: Kiss Beáta és Menyhárt József. A Felvidéki Fejlesztő elnevezésű módszertani megerősítő stratégiával előbb a hazai magyar középiskolák, majd az alapiskolák felsőtagozatának a tanárait és a jövendő pedagógusokat ismertetik meg. A program bevezető előadására január 11-én a komáromi Selye János Gimnázium egész tantestülete előtt került sor.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
Galéria
+1 kép a galériában
Kiss Beáta és Menyhárt József oktatási szakemberként népszerűsíti a módszertani stratégiát.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Andruskó Imre, gimnáziumigazgató a programkoordinátorok üdvözlése után az intézmény tanári kara és diáksága nevében megköszönte a nagyszerű lehetőséget. Egyúttal a reményét fejezte ki, hogy a módszertani programban való részvételük majd elősegíti az iskolájukban folyó sokrétű oktató-nevelő munka színvonalának további emelését.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
Andruskó Imre igazgató a két szakembernek megköszönte e lehetőséget
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„Kellő pedagógiai szakgyakorlat birtokában egy Csehországban megismert, illetve az ottani gimnáziumokban brit módszerek alapján alkalmazott modellt szeretnénk megvalósítani a Felvidéken. Valójában egyes módszerek a hazai pedagógusaink körében sem ismeretlenek, ám azok és a tanulási eszközök hatékonyságának a növelésére a képzésünk keretében úgy szeretnénk rávezetni az érdeklődő pedagógusokat, hogy velük havonta egyszer másfél órát töltünk. A csoportmunkák során előbb e pedagógusfejlesztő és a diákok sikerességét növelő módszer elméleti részét mutatjuk be.

A gyakorlat során pedig tanulási eszközöket bocsátunk a rendelkezésükre, miközben fontosnak tartjuk a folyamatos tapasztalatcserét. E gyakorlati tantermi stratégiák képessé teszik őket arra, hogy megfeleljenek a különféle tanulási stílusok követelményeinek, kiéljék a saját kreativitásukat, színessé tegyék a tanítási gyakorlatot, s egyaránt kihívások elé állítsák a többé-kevésbé tehetséges és akár a rendbontó diákokat is“

– mondta el a Ma7-nek Menyhárt József, az egyik programkoordinátor.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
A program bevezető előadására január 11-én a komáromi SJG egész tantestülete előtt került sor
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A pályázati támogatásnak köszönhetően a résztvevők számára teljesen ingyenes képzést a komáromi bevezető előadás után csütörtökön a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban folytatják, jövő héten pedig az ottani Vidékfejlesztési Szakközépiskolába és Sportgimnáziumba látogatnak el.

„Mivel az iskolavezetők együttműködése nélkül elképzelhetetlen lenne a mi munkánk, ezért először velük léptünk kapcsolatba. Azt kértük, hogy az egyes iskolákból önkéntes alapon olyan pedagógusok jelentkezzenek, akik szakmai módszertani szempontból kreatív irányba szeretnének elmozdulni-fejlődni, illetve innovációt bevinni a napi rutinnal végzett munkájukba. A következő komáromi foglalkozáson már nem a teljes tantestülettel, hanem 5-10 kollégával dolgozunk majd együtt, meghallgatva a témával kapcsolatos véleményüket, javaslataikat is. A közös munkánk gyümölcse egy olyan módszertani csomag lehet, amelyet a későbbiekben a többi felvidéki középiskolába is elvihetünk azzal a céllal, hogy azokban látványos módszertani fejlődést érjünk el.

Nem a saját „kőbe vésett” elképzeléseinket akarjuk véghez vinni, ahelyett csak a szakmai munka keretét adjuk meg, amit a kreatív pedagógusok alakítgathatnak. A lényeg, hogy mindenki élvezze a közös műhelymunkát, s azáltal gazdagodjon is. Egyébként az új pedagógustörvény kötelezővé teszi az iskolákban megvalósuló továbbképzések elvégzését, s e programunk segítségével e kötelezettség hasznos tartalom révén teljesíthető, nem csak kipipálható”

– tudtuk meg Kiss Beátától, a másik programkoordinátortól.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
A Közép-európai Alapítvány másutt már jól bevált kezdeményezését valósítja meg a Felvidéken a két tapasztalt oktatási szakember
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Menyhárt József az elmondottakhoz hozzáfűzte: hosszú távon az a céljuk, hogy az alapiskolák felső tagozatainak pedagógusai is bekapcsolódjanak e munkába. Továbbá a pedagógusképzésben érintett egyetemeinken tanuló végzős hallgatók a diplomájuk megszerzése előtt ugyancsak megismerkedjenek ezzel a fejlesztő módszerrel, amellyel az iskolákon kívül a felvidéki pedagógus- és diákközösség is csak nyerhet.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
Voltak olyan pedagógusok, akik már a bevezető előadáson is jegyzeteltek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kiss Beáta elárulta: ebben a témában angol és cseh nyelven már bőséges szakirodalom érhető el, s a Közép-európai Alapítvány segítségével olyan módszertani csomag kiadását is tervezik, amely majd e kiadványok magyar nyelvű változata lehet, kibővítve a felvidéki tapasztalatokkal.

Mindig is hangoztattam, hogy a hazai magyar iskoláinkban színvonalas munka folyik. Ennek ellenére nagyon sokszor azzal támadtak minket, hogy az oktató- nevelőmunkánk még mindig poroszos stílusú, aminek van is némi igazságtartalma. Ezért is e képzésünk elsőrendű célja az, hogy a kor kihívásainak és a mai fiatalok igényeinek megfelelően a kollégáinkat olyan biztos, gyakorlatban jól használható tudás átadására képezzük, amiben sok az innováció és a kreativitás.

A szórakoztatásuktól azonban sokkal fontosabb az, hogy komoly tudással vértezzük fel őket. Amely felvidéki iskolák élnek e lehetőséggel, azok ekképp azt nyerik, hogy a minőségi oktatás felé mozdulnak el. Fejlődni pedig mindig lehet és kell is, a határ pedig a csillagos ég...” – zárult a tájékoztatása.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.