2021. augusztus 25., 10:31

Felkészültek a tanévkezdésre Tornalján

Jövő héten kezdődik az új tanév, újabb kihívásokkal szembesülnek majd az iskolák. Az oktatásügyi minisztérium szerint a koronavírus-járvány miatt országos iskolabezárásokra már nem kell számítani, helyette regionális korlátozások lehetnek. Nagy Katalintól, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatójától afelől érdeklődtünk, miként készülnek fel a következő tanévre és az esetleges nehézségekre.

Tornalja alapiskolai tanévnyitó iskolatáskák átadása
Fotó: Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
Nem egyszerű a dolog. Amit már biztosra tudunk, hogy szeptember másodikán megnyitjuk a tanévet, valamilyen formában. Valószínűleg nem lesz olyan hagyományos nagy tanévnyitó, mint amilyen lenni szokott. Az oktatási minisztérium már előre jelezte, hogy a nagy csoportos gyülekezésekről (pl. természetiskola, sítúra, tánciskola stb.) feledkezzünk el. Ennek értelmében nem tartom valószínűnek, hogy ünnepélyes tanévnyitót fogunk tartani”

– kezdi az igazgatónő. 

Nagy Katalin elmondta, hogy a tesztelésre fel lesznek, illetve már fel vannak készülve. Az aktuális rendelet szerint a diákok háromféle módon látogathatják az iskolát: vagy odahaza csinálnak antigén gyorstesztet, vagy az iskolában végeznek el gargalizálós tesztet, vagy pedig a szülő kitölt egy becsületbeli nyilatkozatot a gyermeke egészségügyi állapotáról és azzal lépnek be az iskola épületébe.

Az igazgatónő elmondása szerint a héten felmérik, hogy van-e egyáltalán érdeklődés a tesztelés iránt és ha igen akkor milyen formában, de elképzelhetőnek tartotta, hogy a legtöbben „csak” a becsületbeli nyilatkozattal jönnek iskolába. 

„Ami érdekes és továbbra sem sokat tudunk róla, hogy a pedagógusokkal és az alkalmazottakkal mi lesz, ők milyen feltételek mellett jöhetnek munkába. Nálunk az összes iskolai dolgozónak mintegy hatvan százaléka van beoltva. Legtöbben azok közül, akik nincsenek beoltva egészségügyi okok, tehát valamilyen betegség miatt utasították el az oltást, de van egy nagyon kis százalék is amelyik egyszerűen nem akarja az oltást, és persze olyanok is vannak, akik már túlestek rajta és még természetes védettséget élveznek.” 

Nagy Katalin kiemelte, hogy Tornaljára a gyerekek mintegy 40 százaléka faluról érkezik, így elég összetett a helyzet, nem elég csak a városban alakuló járványhelyzetet figyelni, hanem a környező településeket is figyelemmel kell tartani. A diákok átoltottságáról nincsenek pontos információik, az igazgatónő feltételezése szerint azonban nagyon alacsony lehet azon diákok száma, akik felvették az oltást, s ők is jobbára a középiskolások közül kerülnek ki. A legutóbbi statisztika szerint a Nagyrőcei járásban 8% körüli a 12-17 éves korosztály átoltottsága.

Nehéz így iskolaévet kezdeni, az órarendet elkészítettük a nyáron, de ez azzal számol, hogy minden a normális menetrend szerint zajlik majd. Ha azonban mégsem akkor úgy ahogy eddig, fel vagyunk készülve a távoktatás bebiztosítására is”

– hangsúlyozta az intézmény vezetője. 

Rámutatott arra is, hogy sokszor nem elég egyértelműek a megfogalmazások a minisztérium részéről. Egy helyen azt írják, hogy a tornaórákat lehetőség szerint a szabadban tartsák, és lehetőség szerint ne keveredjenek a gyerekek. 

„Nálunk ez megoldhatatlan. Mi az, hogy lehetőség szerint? Most vagy tarthatunk tornaórát, vagy nem. Vagy keveredhetnek a diákok, vagy nem. Egy 820 gyermekkel és 37 osztállyal rendelkező tanintézményben, amely csak egy tornateremmel rendelkezik, nem tudjuk megoldani, hogy ne keveredjenek a gyerekek. Ha azt mondanák, hogy nem keveredhetnek, akkor úgy készítenénk az órarendet is. Kevesebb tornaórával, vagy az alsós osztályoknak csak a saját osztályukban lenne tornagyakorlat. Vannak megoldások, de ha nincsenek egyértelmű megfogalmazások a minisztérium részéről, ahhoz nehéz alkalmazkodni” - panaszolja az igazgatónő, hozzátéve, hogy mindezeket a dolgokat próbálják úgy lekommunikálni a szülőkkel és a gyermekekkel is, hogy nekik erre ne legyen gondjuk. Elég mindenkinek a baja, nem akarjuk ezzel terhelni őket – teszi hozzá.

"A harmadik tanévnek futunk neki így, de reméljük hogy nem lesznek nagyobb fennakadások. Az nyugtalanít egy kicsit, hogy szerdától már itt lesznek a pedagógusok is, de még nem tudunk nekik mit mondani, hogy milyen feltételek mellett jöhetnek majd iskolába. Sokszor mi is csak a hírekből tájékozódunk, hogy mi történik. Az viszont jó hír, hogy teljes lezárás és iskolabezárás már nem várható. Megkaptuk az iskolai szemafort ezt fogjuk követni, ehhez fogunk igazodni, hogy mennyire fog működni az majd kiderül. Jó lenne egy kicsit nyugodtabb tanév, mint a tavalyi volt” – zárta Nagy Katalin.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!