2021. január 27., 10:40

Félévi bizonyítványok és iskolanyitás előtt Szencen

A diákok október óta vannak otthon, távoktatásban vesznek részt. Hogy milyen sikerrel, arról hamarosan meggyőződhetnek szüleikkel együtt, hiszen pár napon belül megkapják félévi munkájuk kiértékelését. Bár az ilyenkor szokásos félévi szünet idén elmarad, a tavaszi szünetet nem törölte az oktatási minisztérium. A leglényegesebb kérdés most viszont az, mikor indulhat be újra a jelenléti oktatás.

Matus Mónikától, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatójától megtudtuk, minden diákot sikerült osztályozniuk, kiadják a szokásos kivonatot, amit félévkor szoktak.

A változás az lesz, hogy a félévi bizonyítvány kivonatát a szülők most nem a kezükbe kapják meg papíron, hanem a gyermekük elektronikus ellenőrzőjében nézhetik meg. E-mail-ben nem küldhetjük ki a félévi teljesítmény kivonatát, mivel azon a diákok több személyes adata is megtalálható”

– tájékoztatott.

A szórványmagyarságot szolgáló magyar iskolába 242 gyermek jár, már nagyon várják az iskolakezdést, de hogy az mikor lesz, még nem tudni. Sajnos a Szenci járásban a tesztelés nem hozott túl jó eredményeket, valószínűleg meg kell ismételni, ami késlelteti az újraindítást.

Nagyon sajnálom a gyerekeket és a szülőket is. Nem egy szülő kérdezi, mikor nyitunk ki végre, mert nekik munkába kell menniük, vagy pedig új állást keresniük, mert elveszítették a régit, vagy egyedül nevelik a gyermekeiket”

– mondja az iskolaigagaztó, aki egyelőre semmi biztosat nem tud mondani nekik, de február közepét látja reálisnak arra, hogy nyissanak.

A gyerekekre szerinte már nagyon ráférne az iskola, mert egyre motiválatlanabbak, a hosszú bezártság apatikussá tette őket. Tavasszal azért volt jobb a helyzet, mert a nyárba mentünk, egyre több időt lehetett a szabadban tölteni, télen erre kevesebb a lehetőség.

Ha végre visszakerülnek az iskolába, több hétbe fog telni, míg visszarázódnak a rendes kerékvágásba. Olyan lesz, mint a nyári szünet után. Ha húsvét körül beindulna a tanítás, annak nagyon örülnénk.”

A szenci iskolásoknak március 1- és 5 között lesz tavaszi szünetük, ami azt jelenti, hogy alig lépnek be az iskolába, máris kimarad egy hét tanulás. Matus Mónika szíve szerint eltörölné a tavaszi szünetet, mert eredetileg ez a síelés és a hazai turizmus támogatását szolgálta. De ha csak a saját iskoláját nézi, akkor kiderül, hogy eddig is alig néhány szülő ment el sízni a gyermekével a tavaszi szünetek alatt. Aki síelni akart, az ezt már előbb megtette, mikor jóval olcsóbbak voltak a sípályák és a szállodák. Se szabadsága, se pénze nincs sok szülőnek arra, hogy épp a tavaszi szünetben hódoljon a téli sportoknak a gyermekével. Ezért aztán a legtöbb gyermek a tavaszi szünetet otthon, négy fal között, vagy a tél végi locspocsban tölti.

„Nagyobb értelmét látnám, hogy húsvétkor, amikor már szebb idő van, akkor kapjanak még a gyerekek néhány nap plusz szabadot” – tette hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!