2020. május 8., 16:00

Érettségi és felvételi vizsgák ilyen körülmények között még nem zajlottak

Az érettségi vizsga hagyományosan egy mérföldkő egy diák életében, mindegy, később hányszor vizsgázik még. Ez most nem valósul meg a több száz éves hagyományok szerint.  A diákok is úgy érzik, nem sikerül egy nagyon fontos életszakaszt lezárniuk. Azok számára, akik külföldi középiskolákban tanulnak, még nagyobb volt a bizonytalanság, hiszen azt sem tudták, átjutnak-e a határon vizsgázni és ha sikerült vizsgázniuk, kötelező karanténba kell-e vonulniuk ha hazatérnek. A pillanatnyi helyzetről beszélgettünk a SzóBeszéd stúdiójában Andruskó Imrével, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatójával, akit B. Vida Júlia kérdezett.

Videó forrása: ma7

Ilyen körülmények között még soha nem vizsgáztak az elmúlt 110 évben a diákok, miközben volt két világháború is.

A műsorban elhangzik egy érdekes történelmi visszatekintő is, hogyan zajlottak Komáromban az érettségi vizsgák a legnehezebb történelmi időszakokban.

A szlovák és a magyar kormány naponta hoz újabb intézkedéseket, amelyek felülírják a korábbi helyzetet, és az oktatási intézményeknek van mit tenniük, hogy kidolgozzák az érettségi végrehajtásának módját, a középiskolai és egyetemi felvételiket.

Ezek körül rengeteg a tisztázatlan kérdés, szerkesztőségünkbe is naponta érkeznek a kérdések, hogy vajon tudható-e, hogyan jutnak át a határon a vizsgázni szándékozók, vajon Magyarországon elfogadják-e az itt kiadott érettségi bizonyítványt az egyetemek, és megannyi egyéb kérdés is érkezik.

A SzóBeszéd legújabb adásában ezekre is megpróbáltunk válaszokat adni, persze a beszélgetés rögzítésének időpontjáig elérhető információk alapján. Nézze velünk!

Megosztás
Címkék