cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. július 4., 19:35

Emlékezetes tanév – nagy kérdőjelekkel

Két hónapra elcsendesednek az iskolák. Persze ez az állítás most nem teljesen állja meg a helyét, hiszen a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag már március közepétől üresen tátongtak a tantermek.

Csak júniusban költözött vissza az élet az iskolák falai közé, nem is annyira a tanulás, inkább az együttlét miatt. Sok tekintetben rendkívülire sikeredett az idei felemás tanév. A második félév gyakorlatilag a távoktatás gyors bevezetéséről szólt, amit a szükség hívott életre. A középiskolások kaptak egy ingyen érettségit, az egyetemisták is zömmel online tudták le vizsgáikat, beleértve az államvizsgákat is.

Magyar iskoláink helyzete nem javult lényegesen, sőt félő, hogy ősszel ismét bezár néhány kisiskola. Továbbra is megoldásra váró kérdés a szlovák nyelv oktatása, alap- és középiskolai hálózatunk újragondolása. Örömtelinek nevezhető, hogy a magyar óvodába íratott gyermekek száma növekedett, ami jórészt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhető. Felvidék-szerte újultak meg a legkisebbeket szolgáló intézmények és épültek újak.

A kormányváltással együtt mintha új szelek kezdenének fújni az iskolaügyben is, a miniszter kijelentései azt sejtetik, valami készül, talán még a reformot is megérjük, amire harminc éve vár elavult, poroszos iskolarendszerünk.

Ha nem akarunk szégyenben maradni a PISA-felméréseken, akkor mihamarabb át kell térnünk a gyermekközpontú oktatásra, és csökkenteni kell a tanagyagot is. Ahhoz viszont kétség nem férhet, hogy erősen pedagógusfüggő, gyermekeink mit tanulnak meg az iskolapadokban töltött hosszú évek során. Mert az igazi tanító motivál, szárnyakat ad a diáknak, és arra kíváncsi, mire képes, nem pedig arra, mit nem tud.

A változó idők mindannyiunkra változó feladatokat róttak

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke szerint az idei tanév mindannyiunk számára örökre emlékezetes marad. A szülők, tanulók, pedagógusok ugyanúgy, mint a társadalom valamennyi tagja, olyan élethelyzetbe került, amilyenre nem lehet felkészülni.

– Minderre augusztus 31-én még senki sem gondolt. A rimaszécsi Szent Pál megtérése katolikus plébániatemplomban hazai és külföldi vendégek, szülők és kisdiákok koszorújában zajlott az ünnepélyes országos tanévnyitó. Reményekkel teli néztünk az új tanév elébe, hiszen a beíratott tanulók száma enyhe emelkedést mutatott, az örömbe ürömként vegyült viszont a tény, hogy jó néhány kisiskola, gyermekek hiányában, bezárta kapuit. A tanév első hónapjai a megszokott mederben folytak, megindult az oktató-nevelő munka, vele párhuzamosan kezdetét vette a tehetséges tanulók felkészítése a tanulmányi, tehetségkutató, sport- és egyéb versenyekre. A lemaradó tanulókkal való foglalkozás is az osztálymunka szerves részeként működött – idézi fel a tanév első hónapjait. Hozzáteszi, hogy a pedagógusok a mindennapi munkájuk mellett az önművelésre és a továbbképzésre is rengeteg időt fordítottak. Amire szövetségük szervezésében is számos lehetőség kínálkozott – mondta Fekete Irén.

– Márciusban minden megváltozott. Az iskola becsukta kapuit, az oktatás átköltözött a digitális térbe, a változó idők változó feladatokat róttak mindannyiunkra. Nemcsak mi kerültünk ebbe a helyzetbe, a hatósági intézkedések lakat alá vonták a kultúra színhelyeit, a színházat, a mozit, a múzeumokat, kiállításokat is. Belátva az intézkedések helyességét, megpróbáltunk – mindenhol, ahol csak tudunk – egymásnak segíteni.

Szövetségünk is helyt állt, számos intézkedéssel, tanáccsal, konkrét segítséggel igyekezett az oktatás hasznára lenni. Úton-útfélen találkoztunk az összefogás, a segítőkészség, a kreativitás egészen különös módozataival, melyek segítettek bennünket a nehézségeket áthidalni.

Hogy milyen sikerrel, az majd szeptemberben kiderül – teszi hozzá rövid összegzéséhez.

Tapasztalataik egyébként tanulmány formájában látnak majd napvilágot, amelyben összefoglalják a pozitívumokat és a negatívumokat is.

Közepes osztályzatot érdemel a tanév

– Stílusosan hármasra értékelném az elmúlt iskolaévet. A tanév első felében sok pozitív élményem volt, ami a magyar iskolákat érinti, elsősorban a saját szakembereinknek köszönhetően. Olyan szakmai fórumokon volt szerencsém részt venni, ahol érdemben tudtunk az iskoláinkról, kisiskoláink jelenéről és jövőjéről beszélni. Hallottam nagyon szép polgármesteri terveket, amelyek tényleg reálisan tekintettek kisiskoláink életére. Az év második fele a választási eredményeknek és a koronavírusnak köszönhetően már negatív eredményeket hozott – kezdi a 2019/2020-as tanév értékelését Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi szakpolitikusa, aki már a választási kampány idején figyelmeztetett arra, hogy milyen fontos lenne a magyar képviselet a parlamentben.

Tudni lehetett ugyanis, hogy a várható oktatási intézkedések között lesznek olyanok, amelyek érintik iskoláink hálózatát is. Ilyen például a kisiskolák hálózatának racionalizálása, illetve a középiskolák hálózatának optimalizálása. Ezek komoly veszélyt jelenthetnek iskoláinkra.

suli1_1.jpg

– A minisztérium államtitkár asszonyának, Filip Mónikának és a nemzetiségi és inkluzív oktatási főosztály vezetőjének, Gajdács Mónikának köszönhetően megjelentek magyar nyelven olyan dokumentumok, amelyek eddig nem. Örömömre szolgál, hogy végre a Tompa Mihály-szavalóverseny is bekerül az országosan, a minisztérium által elismert versenyek közé. Ezek azok a kis részörömök, amibe kapaszkodhatunk. Egyelőre azonban több a sötét felleg a fejünk fölött, éppen ezért a magyar politikai erőknek sürgősen össze kell fogniuk annak érdekében, hogy sikerüljön megvédeni magyar oktatási hálózatunkat – magyarázza Kiss Beáta, hogy miért is adott közepes osztályzatot.

Szerinte arra fel kell készülni, hogy a távoktatás eredményei rendkívül vegyesek, regionálisan is eltérők lesznek. Az online oktatás a pedagógusok számára egy többletteher, és a sokan bizony alaposan elfáradtak az elmúlt hónapokban, mindenki megérdemli a pihenést.

Ma utoljára csengetnek be az iskolákban. A diákok bizonyítványt kapnak, és számukra kezdődik a vakáció. A pedagógusok viszont lélekben már készülnek a szeptemberi újrakezdésre. Reméljük, a 2020/2021-es tanévbe már nem szól bele a koronavírus és zavartalan lesz az oktatás menete.

Sok mindent be kell majd pótolni ősszel, amikor kiderül, hol vannak hézagok a diákok tudásában, mi az, amit újra, ezúttal már az osztályteremben és nem online kapcsolatban kell átvenni. Mert az bebizonyosodott, hogy bár jó dolog a távoktatás, nem világmegváltás, és az iskolát nem lehet pótolni.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/27. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.