2020. július 1., 13:27

Elstartolt a vakáció, amibe akár még egy kis nyári iskola is belefér

Az alap- és középiskolás diákok számára ma megkezdődött a két hónapos szünidő, ami testi-lelki felfrissülésüket szolgálja. Augusztusban lehetőségük van ugyanakkor ún. nyári iskolába járni, amire az oktatási minisztérium ebben az évben 500 ezer eurót különített el.

Fotó: B. Vida Júlia

Az önkéntes alapú nyári iskola azt szolgálja, hogy a koronavírus-járvány miatt a tudásanyagban keletkezett hiányosságok, legalább nagy vonalakban, pótlásra kerüljenek. 

Az volt az alapgondolat, hogy a diákokat felkészítsük szeptemberre, hogy valamilyen formában elkezdjenek iskolába járni. Ez nem lesz rendes tanítás”

– mondta Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Mindenki, aki nyári iskolát akar nyitni, 1-3 hetes terminusra kérhet támogatást, s feltétel, hogy augusztus utolsó három hetében, tehát augusztus 10 és 28-a között kerülhet rá sor.

A kérvényezők a napi 4-6 órás nyári iskolára 500 eurót, ha ennél többet, 7-10-tíz órát tartózkodnak a gyerekek az iskolában, akkor 800 eurót kaphatnak.

Az iskolában egyszerre több csoportban is folyhat az oktatás-nevelés. Egy-egy kérelmező legfeljebb 2600 eurót kaphat erre a célra.

A benyújtott projekteket a tárca július 10-ig értékeli ki. A tárcavezető elmondta, ha nem kerülne kimerítésre az egész célösszeg, akkor további hetekre is kiterjesztik a nyári iskola lehetőségét, vagy pedig úgy rendezik, hogy az 500 ezer eurót erre a célra el tudják költeni.

A tanítás élményszerű, játékos és kreatív jellegű.

A tanulók, ha a járványügyi helyzet kedveződen alakul, szeptember 2-án ülnek vissza az iskolapadokba.

Minden nyáron nyitva tartanak

A hegyétei kisiskolában, ahol a fiatal pedagógusgárda előszeretettel alkalmazza a modern oktatási módszereket, a tegnapi bizonyítványosztással még nem ért véget a tanítás. Ahogy már évek óta, most is még két hétig nyitva van az iskola. Az augusztusi nyári iskola projektbe nem kapcsolódtak be.

Nálunk ez már hagyomány, és a szülők részéről is van rá igény. Ilyenkor főszerepbe kerül a játék, a versenyek, a kézműves foglalkozások, egyszóval tábor jellege van az együttlétnek.” 

„Június 1-jén a 28 diákunkból 24-en ültek vissza az iskolapadokba, tehát mondhatjuk, hogy nagy volt az érdeklődés. Az első, visszaszokós hét után zökkenőmentesen tudtunk tanítani, amihez nagyban hozzájárult, hogy az időjárás is kedvezett, nem volt túl meleg” – tájékoztatta portálunkat Varga Róbert igazgató.

hegyétei iskola
Fotó:  B. Vida Júlia

Lélekben már készülnek a szeptemberi kezdésre is, az 5 új kiselsőssel. Akkor fog kiderülni az is, hol vannak még hiányosságok, amit pótolni kell., hiszen nem minden diák és szülő vette kellően komolyan a távoktatást.

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában, egyik legnagyobb létszámú tanintézményünkben viszont idén július helyett augusztus végén két hétig lesz nyári iskola, ahol három csoportban fognak foglalkozni az 1-4. évfolyamos gyermekekkel.

„Mi, nagy iskola lévén pályáztunk a minisztérium projektjére. A szülők már megszokták, hogy az iskolánk sosincs zárva egész nyáron, mindig van pár hét, amíg még kötetlenebb, játékos formában foglalkozunk a gyermekekkel. A változás most csak annyi, hogy erre nem júliusban, hanem augusztusban kerül sor, augusztus 10 és 21-e között.

Hat pedagógus foglalkozik majd a gyerkőcökkel. Tudjuk, hogy a nyári táborok meglehetősen drágák, nálunk viszont csak a napközi illetéket kell megfizetni”

– mondta el megkeresésünkre Masszi János igazgató.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.