2020. május 1., 18:10

Elhárult az akadály a külföldi érettségi, felvételi vagy államvizsga elől

Az országos tisztifőorvos, Ján Mikas április 30-ai rendelkezése érinti a külföldön oktatási intézményt látogatókat is. Megnyugodhatnak mindazok, aki Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban vagy éppen Ausztriában tanulnak, ott járnak középiskolába vagy egyetemre. Ők kötelező karantén nélkül, de bizonyos szabályok betartása mellett, abszolválhatják akár az érettségi vizsgát vagy az államvizsgát is külföldön.

érettségi
Fotó: TASR

Nagyon sok fiatal várta izgatottan, vajon kivételt kapnak-e kötelező karantén alól akkor, ha halaszthatatlan ügyeik miatt, mint amilyenek a záróvizsgák vagy a felvételik, esetleg az iskolai beíratások átlépik az országhatárt.

Akik egy napnál rövidebb ideig lesznek külföldön, azoknak jogi képviselőjükkel együtt figyelniük kell egészségi állapotukat és ha légúti fertőzés gyanúja merülne fel náluk, azt haladéktalanul jelenteniük kell a háziorvosuknak.

Ha a külföldön eltöltött idő meghaladja a 24 órát, ezek a személyek legkésőbb az 5. napon a Szlovákiába való visszatérésük után kötelesek COVID-19 tesztelésnek alávetni magukat és pozitív eredmény esetén jelenteni azt a háziorvosuknak és a regionális közegészségügyi hivatalnak. A negatív eredmény megérkezéséig házi karanténban kell maradniuk.

Ez az intézkedés nem vonatkozik azokra a külföldiekre, akik azért lépnek Szlovákia területére, hogy itt érettségi, felvételi vagy államvizsgát tegyenek, vagy valamelyik oktatási intézménybe beiratkozzanak, esetleg az itt lévő kollégiumból kiköltözzenek és erről igazolásuk (pl. felvételi meghívó) van. Az ilyen személy köteles az SZK területére lépéskor negatív koronavírus-tesztet felmutatni, ami nem lehet 96 óránál régebbi. (Bővebben ITT olvashatnak a legújabb intézkedésről.) 

Az SZMPSZ is segített

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke portálunknak elmondta, rengeteg szülő fordult hozzájuk tanácstalanságában. Ezért levélben felkereste Szlovákia és Magyarország illetékes minisztériumát.

Nem csupán arról volt szó, hogy a gyermekek át tudnak-e menni Magyarországra érettségizni, hanem arról is, hogy mi lesz az emelt szintű érettségikkel.

Mivel Szlovákiában elmaradt az írásbeli, felmerült a gond, vajon elismerik-e az anyaországban az emelt szintet a felvételin vagy sem. Sok levélváltás történt az ügyben, míg végül az országok, egymás közt egyeztetve, határoztak.

„Az még a nagy kérdés, hogy bekerül-e az érettségi bizonyítványba, hogy idegen nyelvből B2-es szintű vizsgát tettek, mert enélkül nem felvételizhetnek a magyarországi egyetemeken. A jövő héten azok a fiatalok is érettségiznek, akik hozzánk járnak középiskolába és azok is, akik Magyarországon tanultak, de itthon vannak.” 

Ha a felvidéki diák olyan egyetemre megy, ahol bizonyos tantárgyakból kérik az emelt szintű érettségit akkor annak a diáknak át kell mennie Magyarországra és ott kell az adott tantárgyakból emelt szintű érettségit tennie”

– magyarázza. Hozzáteszi, április 22-ig be kellett adni egy levelet arról, ki és hol fog érettségizni, melyik határon megy át, milyen autóval stb. Az adatok birtokában tudott csak lépni a két kormány, hogy megegyezzenek. Magyarországon nem tették volna karanténba az oda érkező felvidéki diákokat, de Szlovákiába visszatérve állami vesztegzár várt volna rájuk.

Megosztás
Címkék