2021. február 19., 19:52

Életszerű szakmai gyakorlatot biztosít az alsóbodoki szakközépiskola

Nyílt napot szervez az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola. Az intézmény Zoboralja egyetlen magyar tannyelvű középiskolája. Jelenleg huszonnégy diákkal, családias hangulatban működik. A diákok a vállalkozás és idegenforgalom szakmai profiljait sajátíthatják el a képzés során. Az iskola közegének szerves részét képezi az Esterházy János Zarándokközpont is, amely a Kárpát-medencei magyarság zarándokhelyévé vált az évek során.

Fotó: sssp.sk
Az alsóbodoki szakközépiskola épülete

A nyílt nap az online térben /Link: https://bit.ly/2OHyPgy/ valósul meg február 24-én 14 órai kezdettel, mely most előnyös azoknak, akik részben az egészségügyi intézkedések miatt, másrészt pedig egyéb okból személyesen nem tudnának megjelenni az iskolában - tudjuk meg Patay Pétertől, az intézmény igazgatójától.  A megadott linken videoanyaggal és prezentációval készülnek az iskola bemutatására, majd online beszélgetésre hívják az érdeklődőket a tanulmányi lehetőségekről. A kérdéseket írásban is el lehet küldeni a beszélgetés alatt, hogy mindjárt, élőben tudják azokat megválaszolni.

Kilencedikesek számára a középiskolai tanulmányokra való jelentkezési határidő április 8., tehát van még néhány hét, hogy további információk alapján megfontoltabb döntést tudjanak hozni jövőjük érdekében a diákok, szüleikkel és tanáraikkal karöltve.

Hagyományosan, úgy mint a korábbi években, amint a helyzet megengedi, a jelentkező alapiskolásoknak nyári tábort szeretnének szervezni Alsóbodokon.

A kereskedelmi és vállalkozói profillal rendelkező szakközépiskolának az idei tanévben 24 diákja van, így igazán családiasnak mondható a környezet és az oktató-nevelő munka is. Az iskolának jelenleg nincs első osztálya, az alacsony jelentkezés miatt nem tudták megnyitni azt. Kérdésünkre, hogy fenntartható-e egy végvári iskola ekkora diáklétszámmal, Patay Péter a megboldogult iskolaalapító Paulisz Boldizsár eszméit követve válaszolt.

Ez az iskolát azért alapították, hogy segítsék azokat a zoboraljiakat, akik anyanyelvükön szeretnének tovább tanulni. Persze tisztában vagyok azzal, hogy nem tudunk csodát tenni, de ha az iskola létezésének köszönhetően legalább az ide járó gyerekeket sikerül megmenteni a magyarságnak, akkor már elégedett leszek. A 2000-ben nyílt intézményünk az utolsó középiskolai oktatási sziget a Zoboralján, mely szórványvidéknek számít, hisz alaposan megcsappant az itteni magyar alapiskolások száma. Ezért az iskola felmaradását további, távolabbi régiókból érkező diákok feltöltésével lehetséges fenntartani. Továbbra is számítunk nemcsak a nyitrai, érsekújvári, vágsellyei, komáromi, lévai járások, de a nagyszombati, pozsonyi, besztercebányai kerületekben élő diákok jelentkezésére is.”

Az alsóbodoki szakközépiskola szerves részét képezi az egész alsóbodoki miliőnek, mely tud mit felkínálni a turizmus számára is. Az Esterházy János Zarándokközpont és a központ, illetve az iskola területén berendezett múzeum (Fehér Sándor: Zoboralja Múzeum) az idegenforgalom egyik célpontjává vált az elmúlt években nemcsak a felvidékiek számára, de a Kárpát-medencében élő magyarság részéről is.

„A diákok így a gyakorlatban is megismerik az elméleti oktatás szakmai profilját, hisz a kereskedelem és vállalkozás szakot idegenforgalommal kiegészítve és specializálva kínáljuk fel, mely a pandémia lecsengése után ismét erőre fog kapni, ezért nem kérdés iskolánk versenyképes profiljának kínálata” – jegyzi meg Patay Péter.

Az alsóbodoki szakkollégium az iskola közvetlen szomszédságában, attól csupán 30 méterre helyezkedik el. Mivelhogy diákjaink nagyobb arányban a távolabbi régiókból származnak, a kollégiumi élettel is megismerkednek, ahol érdekkörök szabadidős programok színes változata is jelen van.  Az iskolához tartozik egy saját rendezvényközpont kényelmes szálláshelyekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel.”

„Ugyancsak Paulisz Boldizsár által létrehozott közeli Esterházy János Zarándokközpont közelsége és az ottani rendezvények együttesen a diákok számára kínálnak fel sokszínű lehetőséget az oktatáson kívül a szabadidő hasznos kihasználására és egyben szellemi fejlődésük építés érdekében is” – mutatja be az iskola környezetét az igazgató, aki reménykedik abban, hogy az intézmény és az a csodás környezet, amelyet a Zoborvidék nyújt, megérinti majd az alapiskolák végzős diákjait.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!