2022. november 7., 18:58

Egyelőre nem zárnak be az egyetemek. De ami késik, nem múlik?

Habár november 17-re bezárásokkal fenyegetőztek az egyetemek és főiskolák, a veszély elhárult. Tárgyalásokba kezdtek az új oktatási miniszterrel. Ő viszont csak a feltételek egy részét teljesítette.

Comenius Egyetem
Fotó: TASR

A felsőoktatási intézmények még a téli szemeszter kezdete előtt kijelentették, hogy abbahagyják az oktatást, ha nem segít az állam. A költségvetés emelését, energiaköltségekre és projektekre való pénzinjekciót kértek.

Annak ellenére, hogy a kormány részben már teljesítette ezeket a követeléseket, az egyetemek és főiskolák még mindig összeomlásról beszélnek.

Nem elég a pénz

Csak év végégig elegendő a pénzük az energiaköltségekre. De ígéretet kaptak arra, hogy a villany és fűtés költségeire jövőre is kapnak fedezetet.

Ami a költségvetést illeti, ott is történt előrelépés. Az egyetemek eredetileg 27 millió eurós mínuszban voltak. Ezt a pénzt megkapják az államtól. Ez azonban csak arra elég, hogy „alapgázon” működjenek, fejlesztésre már nem futja belőle.

Még további 45 millió euróra lenne szükség ahhoz, hogy olyan szinten biztosítsák az egyetemek működését, hogy az ne járjon az oktatás minőségének romlásával, fejtette ki a Szlovák Rektori Konferencia elnöke, Rudolf Kropil.

A Comenius Egyetem, mely Szlovákia legnagyobb és legrégebbi egyeteme, november 17-től tehát nem függeszti fel az oktatást. De sztrájkkészültségben marad! A többi egyetem maga dönti el, hogy bezár-e.

Kropil szerint nem akarják felfüggeszteni az egyetemi oktatást, már csak azért sem, mert két évig az online térbe kényszerültek. Ugyanakkor ragaszkodnak követeléseikhez.

Hogy ezeket teljesíti-e a kormány, az majd kiderül a további tárgyalások során.

Ján Horecký oktatási miniszter elmondta, mindannyian a pénzügyminiszterrel tárgyalnak és a lehető legtöbbet akarják kiharcolni tárcájuk számára. Felelőtlenségnek tartaná, ha most bármit is ígérne, amire nincs hatása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.