2020. december 16., 21:09

Egy tőketerebesi középiskola minden elsőse évet ismétel

A tőketerebesi Augusztus 29-ei utcai Magán Szakközépiskola valamennyi, azaz 451 elsőse megbukott az elmúlt tanévben. Ebben a tanévben kerül sor az évismétlésre. Az ellenőrzés azt próbálja feltárni, hogy az iskola helyesen járt-e el,  vagy csalásról van szó, azaz az iskola keresni akar a diákokra érkező normatív támogatáson.

Médialapozó

A szóbanforgó intézmény korábban a Nagymihályi járás Málca nevű településén működött, alapítója pedig egy késmárki nonprofit szervezet volt. Ott az iskolát átlagban mintegy 60 tanuló látogatta. Tőketerebesre 2019-ben költöztek át, néhány nappal a tanév megkezdése előtt. Igaz, szeptember elsején még egyetlen diákjuk sem volt, két hét múlva viszont már a jelentkezők száma meghaladta a 490-et. Az iskola épülete közvetlenül a romatelep közelében áll, és eredetileg háromféle tanulmányi szak oktatását kínálta: famegmunkálást, építőipari, illetve ruházati termékek gyártását. A baj csak az, hogy az intézményben már voltak ellenőrzések, és azok sok furcsaságra derítettek fényt, amelyek miatt már évekkel ezelőtt javasolták az intézmény kizárását az iskolák sorából. Ez nem történt meg, pedig Kassa megye vezetése sem támogatta az iskola áthelyezését Málcáról Tőketerebesre. A megye elnöke még a diákok létszámát is megkérdőjelezte. 

Ami az idei naptári év történéseit illeti, a koronavírus első hulláma idején állítólag az elsősök nem tudták megoldani a távoktatást. A bizottság előtt tett vizsgán pedig egyikük sem ment át. A szülők ezért azt kérték, hogy a gyerekek ismételhessék meg a tanévet. Az iskolát látogató gyerekek létszáma jelenleg 593, az elsősöké szintén 593. Tehát senki sem lépett a második osztályba.

Az oktatásügyi minisztériumtól erre a naptári évre az iskola több mint 1,5 millió eurót kapott. A minisztérium épp a tanulók létszámának kimutatása alapján kezdett vizsgálódni az intézményben. Egyelőre a diákok számát sem sikerült egyértelműen tisztázni. Az, hogy itt nincs minden rendben, teljesen egyértelmű. Ellentmondásos például az, hogy az osztálynapló szerint az iskolát kitűnő diákok látogatják. Ezt bizonyította az üggyel foglalkozó JOJ TV is. Ugyancsak ezt támasztja alá az is, hogy sok gyerek részesül ösztöndíjban. Többen ráadásul a választott tanulmányi szak első tanévet már más iskolában abszolválták, itt mégis elsősök lettek. Az iskola megszüntetését már a nyári szünetben is kezdeményezte a tanfelügyelősség. Az iskola viszont azt kérte, hogy 30 napra függesszék fel az eljárást, amelynek a minisztérium eleget tett. Ezután az iskola vezetése azt jelezte feléjük, hogy a járás azon iskolái, amelyek hasonló tanulmányi szakokat oktatnak, mint ők, képtelenek lennének biztosítani intézményük diákjainak képzését.

A közigazgatási eljárás azt követően kezdődött el, hogy a kezdeményezést még 2020.október 5-én kiegészítették"

- mondta Tomáš Nejedlý, az Oktatásügyi Minisztérium kommunikációs munkatársa.

Annak érdekében, hogy a végső döntés valóban érvényes és megkérdőjelezhetetlen legyen: az iskolát ki kellene zárni az oktatási intézmények hálózatából! "

– nyilatkozta az oktatásügyi miniszter,  Branislav Gröhling (SaS).

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!