2022. január 12., 19:41

Egy lista és ami mögötte van

Az INEKO nyilvánosságra hozta a 2020-21-es tanév legjobb iskoláinak a rangsorát. Ez alapján a legjobb alapiskola egy kassai, a legjobb középiskola egy eperjesi ipari és elektrotechnikai szakközépiskola lett. A Szlovákia legjobb gimnáziuma címnek pedig egy pozsonyi gimnázium örülhet.

iskola
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

Az iskolák értékelésénél ezúttal nem vehették figyelembe a Tesztelés 5 és Tesztelés9 eredményeit, de az érettségi vizsgák extern, írásbeli részét sem, amelyek az elmúlt iskolaévben a járvány miatt elmaradtak. Pedig, ahogy ezt az intézmény közösségi oldalán is írja, ezek nagyon fontos mutatókkal szolgálnak a kiértékelésekhez.

Az iskolákat az INEKO legújabban már aszerint is értékelte, hogyan tudnak elhelyezkedni végzősei a munkaerőpiacon (középiskolák esetében), de figyelembe vette a rendkívüli versenyeredményeket (helyezések), a digitális technológiák használatát az oktatásban, a diákok és tanárok számát (a szociálisan hátrányos helyzetű diákokat is beleértve), valamint az iskolák anyagi forrásait.

De hol végeztek a magyar iskolák?

Átfutva a legjobb alapiskolák jegyzékét, az első 30 között nem találtunk egyetlen magyar tanítási nyelvűt sem.

A gimnáziumok listájánál már szerencsésebbek voltunk, a 25. helyen végzett a komáromi Selye János Gimnázium.

A legtöbb magyar vagy vegyes tanítási nyelvű iskolát a középiskolák kategóriájában fedeztük fel.

Mindjárt a 6. helyen a Párkányi Összevont Magánközépiskola végzett, ahol magyar és szlovák osztályok működnek. Az előkelő 12. helyet a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola foglalja el, nem sokkal marad el mögötte a dunaszerdahelyi Műszaki Szakközépiskola sem, mely a 15. helyen végzett. A 17. helyet pedig a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola szerezte meg.

Ha a középiskolák adatait összehasonlítjuk a 2019/20-as iskolaévvel, feltűnik, hogy 2-2 helyet javított a párkányi összevont magán szakközépiskola és a dunaszerdahelyi egészségügyi, 3-at pedig a komáromi ipari.

Megnéztük a gimnáziumok első 30-as listáját is visszamenőleg. Kiderült, hogy a komáromi magyar gimnázium 2019/20-ban is a 25. helyet szerezte meg a legjobbak listáján. 2018/19-ben pedig két magyar gimnáziumot fedeztünk fel a legjobbak között. Az egyik a kassai Márai Sándor Gimnázium volt, a lista 20. helyén, a másik pedig a pozsonyi Duna Utcai Magyar Gimnázium, a 24. helyen.

Mire jók a rangsorolások?

A listákat böngészgetve az emberben több kérdés is felmerül. Az egyik, vajon mennyire objektív ez a besorolás. Ez főleg az alapiskolákat illetően piszkálja az ember csőrét. Mert mégis máshogy mutatna a lista, ha legalább egy magyar is bekerült volna az országos top 30-ba. Annál is inkább, mert remek, magas színvonalon oktató iskolából minden régiónkban van jó néhány.

Nagy Árpád, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola igazgatója szerint bár jólesik egy-egy oktatási intézménynek, ha bekerül a legjobbak közé, a sikert fel lehet tenni a honlapra, de túl nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani neki.

Ezelőtt néhány évvel több iskolával együtt az övék is felkerült egy ilyenre. Az INEKO nem komplexen értékeli az iskolák színvonalát, hanem a diákok eredményeiről tájékoztat. Hozzáteszi: az ilyen listák néha nagy meglepetéseket is tudnak okozni, mert olyan iskolák is jó helyekre kerülhetnek, amelyek teljesítményükben messze elmaradnak a környék többi iskolájától.

nagy árpád
Fotó:  Pomichal Krisztián
Nagy Árpád hetedik éve iskolaigazgató az ország egyik legnagyobb magyar alapiskolájában, Dunaszerdahelyen.
A kötelező teszteléseket (Tesztelés5, Tesztelés9) sem tartja túl szerencsés dolognak, mert azok eredménye sem mindig tükrözi az adott tanuló reális tudását. A szülő sem aszerint választ iskolát gyermekének, hogy ez vagy az a felmérés a legjobbak közt említi.

A középiskolák örülnek minden gyermeknek, bármilyen alapiskolából érkezik is. Nagy Árpád szerint az sem lehet mérvadó, hogy egy-egy iskola hány gyereket készít fel és visz különböző versenyekre, mert más egy több száz fős városi iskolából tehetséges diákokat találni, mint egy száz fő alattiból.

A legfontosabbnak azt tartom, hogy minden gyermekből, a képességeitől függően, hozzuk ki a maximumot”

– teszi hozzá.

Ezekhez a szavakhoz aligha kell kommentár. Nem tesztek és dicsőséglisták „döntik el”, hogy gyermekeink megfelelő tudással és életrevalósággal vannak-e felvértezve. Sokkal inkább az, milyen pedagógusok és hogyan oktatják őket. Szerencsére már egyre több helyen személyre szabottan, képességeikhez mérten gyarapodhatnak a tudásukban. S egyszer talán megérjük azt is, hogy szinte minden gyermek szeretni fog iskolába járni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!