2020. április 29., 09:32
Frissítve: 10:54

Ebben a tanévben nem lesz felvételi vizsga a középiskolákban

Ebben a tanévben nem lesz klasszikus felvételi vizsga a középiskolákban, a diákok személyesen nem vesznek részt a felvételin.

Branislav Gröhling
Fotó: TASR

A tanulmányi eredményeiktől függ, bejutnak-e a kiválasztott középiskolába – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter.

A felvételi körülbelül 40 ezer kilencedikest érint, az oktatási miniszter szerint a jelenlegi helyzetben ez óriási terhet jelentene az iskoláknak.

Gröhling elmondta, a középiskolák igazgatóinak május 7-ig közzé kell tenniük a felvételi kritériumokat, május 15-ig jelentkezhetnek a diákok középiskolába.

A nyolcéves gimnáziumok felvételi kritériumait később teszik közzé.

Az oktatási minisztérium által kidolgozott pontozási rendszerbe beszámítják az alapiskola 8. évfolyamából az év végi, valamint a 9. félévi bizonyítvány jegyeit.

A szlovák nyelvből, matematikából és magyar nyelvből szerzett jegyek számítanak, emellett a gimnázium vagy a szakközépiskola dönti el, melyik további három tantárgy érdemjegyeit veszik figyelembe.

Emellett a diákok pontokat kapnak további elért eredményeikért is.

Ha a tanuló az utolsó három tanévben minden tantárgyból kitűnő volt, minden tanévre öt pontot kap az általános értékelésben.

A harmadik kategóriában a pontszámok nullától 100-ig terjedhetnek, itt az olimpiászokon elért eredményeket is beszámítják, amit elég a szülőnek bejelentenie, a középiskola pedig ellenőrzi az információt a Iuventán keresztül" - mondta Gröhling. A kritériumok között szerepelnek még például a sportversenyeken, a művészi tevékenységek terén, az országos és nemzetközi versenyeken elért eredmények. Egy saját kritériumot a középiskola határozhat meg.

A középiskolák igazgatóinak május 29-ig kell dönteniük a diákok felvételéről.

A szülőnek és a tanulóknak június 4-ig el kell döntenie, melyik középiskolát választja"

- mondta a miniszter. A középiskolák vezetőinek június 5-ig közzé kell tenniük a már betöltött és még üres helyeket. A felvételi második fordulójára június 19-ig lehet jelentkezni.

Ez komoly lépés afelé, hogy az iskolák ilyen módon határozzák meg a profiljukat, a kritériumaikat és a lehetőségeiket"

- jegyezte meg a miniszter. Az oktatási tárca vezetője szerint az online felvételi azért nem járható út, mert nem azonosak a feltételek és a diákok körülményei.

„Az iskolák műszaki felszereltsége is problémát jelentene, és így nem lenne igazságos a felvételi eljárás" - zárta Gröhling.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.