cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 24., 13:51

Dunaszerdahelyiek diadalmaskodtak a Vámbéry Ármin Földrajzversenyen

A XXIV. Vámbéry Napok rendezvényfolyamába, a már megszokott módon épült be a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos fordulója, amelyet a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében rendeztek meg 2024. március 22-én.

a-csapatok
Galéria
+9 kép a galériában
A csapatok
Fotó: Lacza Gergely

A verseny fő célja Vámbéry Ármin és pályatársai életén, utazásain és munkásságán keresztül, az általános és földrajzi ismeretek gyarapítása, az értő olvasás fejlesztése, a térképészeti alapismeretek és készségek elsajátítása, azok fejlesztése, a kutatás iránti vágy és a kreativitás kibontakoztatása, továbbá a lokálpatriotizmus és a Vámbéry-kultusz erősítése. A szervezési feladatokat a Katedra Polgári Társulás és a Vámbéry Polgári Társulás közösen vállalták, a versenyt pedig a Szlovák Köztársaság Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúsági Minisztériuma, továbbá Dunaszerdahely Város Önkormányzata is támogatta.

nagy-ivan-es-petres-csizmadia-gabriella
Nagy Iván és Petres Csizmadia Gabriella
Fotó:  Lacza Gergely

Petres Csizmadia Gabriella, a Katedra folyóirat főszerkesztője és a Katedra-versenyek koordinátora elárulta, hogy a Vámbéry Ármin Földrajzverseny levelezős része szeptembertől februárig zajlott, ami négy fordulóból állt. Összesen húsz csapat regisztrált, ennek a fele nyert meghívást a döntőre. A levelező fordulókra érkezett pár igazán ötletes, mi több, meghökkentően részletes megoldás is, amelyeket a Katedra honlapján is közkinccsé tettek, tudtam meg a verseny koordinátorától.

A felkészítő tanárok a levelezős versenyre gyakran karéjban, több tanulóval is dolgoznak, de versenyre minden iskola csak egy háromtagú csapatot küldhet”,

nyomatékosította Petres Csizmadia Gabriella.

Annak, hogy a verseny online zajlik, az a legnagyobb előnye, hogy bárki megnézheti a feladatlapokat, sőt, az előző évek anyagait is vissza lehet nézni. A feladatlapok összeállítója és értékelője már több mint öt éve Tóth Tibor, aki szerint – ha egy ötéves periódust elemzünk – bátran beszélhetünk színvonalemelkedésről”,

tette hozzá. A felkészítő pedagógusok is tapasztaltabbak, hiszen a legtöbbjük már sokadszor kapcsolódik be a versenybe, így vannak rendszeresen visszatérő csapatok, gyakran eltérő összetétellel, hiszen egy bizonyos idő után „kinövik” a versenyt, elhagyják az iskolát, de olyan is előfordul, hogy évről évre cserélkeznek a tagok, mesélte a főszerkesztő.

Újdonságként kiemelném, hogy idén először Vámbéry híres utastársaira, vagy az ő kortársai közül a nevesebb, magyar vonatkozású utazókra is rákérdeztünk, ennek segítségével egy picit a többiek kultuszát is elkezdjük gondozni, vagy legalább a köztudatba vinni, hiszen ezek olyan információk, amelyek nem férnek bele a tananyag tartalmába. Egy földrajzórán róluk már nincs idő ennyire részletesen tanulni, így ez egyfajta tananyag-kiegészítő része vagy célja is a versenynek. Fontos lenne, hogy a gyerekek is tudjanak erről”,

húzta alá a verseny koordinátora.

a-zsuri
A zsűri és Domonkos Tímea
Fotó:  Lacza Gergely

A döntő versenyfeladatai között Vámbéry Ármin életrajza, keleti utazásai és az általa érintett keleti térségek földrajza, valamint a történelmi Magyarország egyik elszakadt területe kapott helyet. Az utóbbi ebben az évben épp a Felvidék volt. A csapatok vaktérkép, kakukktojás, Vámbéry-művek címeinek összeállítása, képfelismerés és keresztrejtvény által mérhették össze tudásukat. Hét feladat sikeres megoldása után alakult ki a döntő végeredménye.

ertekeles
Értékelés
Fotó:  Lacza Gergely

Egy rövid tárlatvezetés és Vámbéry Ármin mellszobrának koszorúzására után került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, a díjak és oklevelek átadására. A csapatokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai voltak Nagy Iván múzeumigazgató, Csadi László földrajz szakos tanár, és Tóth Tibor, a verseny szakmai felelőse, aki köszönetét fejezte ki a felkészítőknek, a versenyző tanulóknak, továbbá a verseny megrendezőinek.

toth-tibor
Tóth Tibor
Fotó:  Lacza Gergely

Elsőként a Vámbéry dervisei (Vámbéry Ármin Alapiskola – Dunaszerdahely) nevű csapat végzett (csapattagok: Bosnyák Dóra, Molnár Virág, Somogyi Borsika Lili; felkészítő tanár: Kitanovics Beáta), a második helyet a Madarkák (Édes Gergely Alapiskola – Madar) csapata szerezte meg (csapattagok: Zajos Kincső, Ficza Máté, Rontó Zsolt; felkészítő pedagógus: Zahorcsek Mária), a harmadik pedig a Vámbéry inasai (Bartók Béla Alapiskola – Nagymegyer) nevű csapat lett (csapattagok: Hosszú Anna, Kósa Dóra, Kúr Linda; felkészítő tanár: Fibi Annamária).

a-gyoztes-vambery-dervisei
A győztes Vámbéry dervisei
Fotó:  Lacza Gergely

A győztes csapat pedagógusa szerint a sikerük titka nem volt más, mint a lelkiismeretes felkészülés.

Hónapokon át tartó, nagyon szorgalmas munka van az eredmény mögött, és tényleg hétről hétre készültek, hogy ezt az eredményt elérjük”,

mesélte Kitanovics Beáta. Molnár Virág szerint a tavalyihoz hasonló feladatokat kaptak, bár idén több volt a trükkösebb, beugratósabb kérdés:

Amikor a képek mellé kellett írni, hogy mit látunk rajtuk, azok nehezebb feladványok voltak, és nagyobb volt a lehetőség a tévesztésre.”

Somogyi Borsika Lili szerint is nehezek, de azért megoldhatók voltak a kérdések, bár nagyjából ilyesmire számítottak. Ezzel Bosnyák Dóra is egyetértett, aki leginkább annak örült, hogy idén végre sikerült elsőként végezniük, mert ugyanis eddig mind a kétszer, amikor itt jártak, másodikok lettek.

az-ezustermes-madarkak
Az ezüstérmes Madarkák
Fotó:  Lacza Gergely


A verseny moderátora Domonkos Tímea, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatóhelyettese volt, az záró értékelést pedig Pintes Gábor, a Katedra Polgári Társulás elnöke tartotta meg. A versenyről az érdeklődők a Katedra honlapján találnak további információkat.

a-harmadik-vambery-inasai
A harmadik helyezett Vámbéry inasai
Fotó:  Lacza Gergely
a-csapatok
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.