2022. április 26., 11:44

Beíratási körkép az Érsekújvári járás négy iskolájából – mindenütt több a beíratott

A járás négy nagyobb iskolájában elégedettek a beíratott gyermekek létszámával.

Beíratás Kürtön
Beíratás Kürtön
Fotó: kürti alapiskola
Turczel Lajos Alapiskola és Óvoda, Ipolyszalka

„Nagyon pozitív eredményekről tudok beszámolni, ugyanis hosszú évek óta nem volt ennyi beíratott kisgyermek. 22 leendő elsőst regisztráltunk, természetesen lesznek halasztók, de nagy előrelépés ez a tavalyi 14 beíratotthoz képest. Ipolyszalka mellett a legtöbb tanuló Kiskesziről és Pásztóról érkezik” – sorolta Zalaba Zsófia igazgató asszony.

Hozzátette, nagyban segíti az iskolai létszám alakulását, hogy az iskola épületében egésznapos óvodát működtetnek. Többen járnak ide óvodába olyan településekről, ahol nincs óvoda, vagy csak félnapos.

Ők sokszor maradnak az iskolában is. Már évek óta iskolabusz szállítja a tanulókat, a napköziben délután négy óráig lehetnek a tanulók, ahol felkészülhetnek a következő napra és különböző foglalkozások is várják őket. Jelenleg új módszerrel – Szlovákul játékosan – folyik a kisiskolások oktatása és a visszajelzések nagyon ígéretesek.

Beíratás Szőgyénben
Beíratás Szőgyénben
Fotó:  facebook
Csongrády Lajos Alapiskola, Szőgyén

„13 beíratottunk van, egy kér halasztás. A tavalyihoz képest az idei jobb eredmény, de mindig viszonyítjuk mennyien ballagnak el, így úgy néz ki, eggyel csökken iskolánk összlétszáma. A helyiek mellett Bartról járnak ide a diákok, de ott is kevés a gyermek. Természetesen van napközink és a szülők élnek is ezzel a lehetőséggel. Ami kuriózum, hogy szeptemberben az órarendbe sorolva elkezdtük az alsó tagozaton a furulyaoktatást, ami elnyerte a szülők tetszését. Iskolánk diákjainak van lehetőségük látogatni a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskolát, melynek kihelyezett órái vannak nálunk.

Alapiskola, Kürt

Szabó Andrea igazgatóhelyettes elmondta, 17 elsősük lesz, mind el is kezdik az iskolát. A beíratáskor meseelemzés volt a feladat, amit a gyerekek nagyon élveztek és ajándékot is kaptak. A helyiek mellett még Fűrről érkeznek hozzájuk diákok, ahol csak óvoda működik. Mivel az idén 13-an ballagnak el, négy tanulóval nő az iskola összlétszáma, amivel elégedettek. Jelenleg 120-an látogatják az iskolát. A diákoknak sok aktivitást biztosítanak, akik igazán jó gyerekek, többek közt július első felében az 1 – 4 osztályoknak lesz hagyományos nyári táboruk sokszínű programmal.

A tardoskeddi alapiskola
A tardoskeddi alapiskola
Fotó:  facebook
Szemerényi Károly Alapiskola, Tardoskedd

„Húsz kisgyermeket írattak be a szülők az iskolába, s ezzel a létszámmal elégedettek vagyunk. Közülük ketten kértek halasztást. Végső soron egy tanulóval növekszik az iskola 135-ös összlétszáma, de nem lehet pontosan megmondani, mert vannak mozgások év közben is” – mondja el az idei beíratásról Tóth Szilvia igazgatónő. Hozzáteszi, lukratív község lett Tardoskedd, rengeteg szlovák ajkú lakos érkezik a községbe.

Tavaly is 15 gyereket írattak be a szlovák iskolába év közben. Az a tendencia azonban már megváltozott, hogy magyar szülők szlovákba íratták gyermekeiket.

Az igazgató asszony kiemelte, iskolájuk a járás egyik legfelszereltebbje. Két multimediális, táblagépekkel felszerelt tanteremmel rendelkeznek. Rengeteget pályáznak. Nemrég a Bethlen Gábor Alaptól kaptak 4000 euró támogatást, amihez hozzátettek még 6000-et és berendeztek egy multiszenzoros osztálytermet. Ebben a tanteremben a viselkedési vagy tanulási problémákkal küzdő gyerekekkel tudnak individuálisan foglalkozni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.