2021. január 5., 10:11
Frissítve: 00:04

Az iskolákban a szokásos tesztek idén zömmel elmaradnak, az érettségit májusra tervezik

Ahogy az sejteni lehetett, a koronavírus-járvány az idei érettségi vizsgákba is alaposan beleszól. Branislav Gröhling tegnap jelentette be, hogy az érettségik extern része, vagyis a tesztírás idén elmarad. Az írásbelikre, vagyis a fogalmazásokra április 12-én kerül sor. A szóbeli érettségi vizsgák pedig május 17-én kezdődnek. Remélhetőleg a  járvány már nem írja át ezt a forgatókönyvet.

Fotó: Andruskó Imre közösségi oldala

A miniszter elmondta, szükség esetén a szóbelik 2 hétig is eltarthatnak.

Ezúton kérem az iskolákat, hogy az érettségi tételek tartalmánál vegyék figyelembe a távoktatást és azt, milyen mértékben vették át azalatt a tananyagot és az érettségi vizsgába azt olyan mértékben építsék be”

– mondta a tárcavezető.

Nyilván a zöld asztalnál, ha idén tavasszal egyáltalán már végre odaülhetnek a végzős diákok, jóval kisebb tudásanyag is elég lesz, ahhoz, hogy valaki leérettségizzen.

Az első félév értékelése idén elhúzódik egészen március 31-ig, hogy jusson elegendő idő diákok a feleltetésre, a tudásszint felmérésére és hogy elkerülhető legyen az érdemjegyek hajhászása.

Idén elmarad az ötödikesek tesztelése, a kilencedikesét pedig június 9-10-én tartják meg. Ennek van pótterminusa is, mégpedig június 24-25.

A felvételi vizsgákra első terminusban május-3-án (szükség szerint május 4-én), második terminusban május 10-én (szükség szerint május 11-én) kerül sor. A tehetségvizsgák első terminusban május 5-én (szükség szerint május 6-án és 7-én is), második terminusban pedig május 12-én (esetleg május 13-án és 14-én) valósulnak meg.

Kissé felemásra tervezik, de legalább lesz

Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója örömmel nyugtázza, hogy a szóbeli vizsgával és az írásbeli egy részével mindenképpen számol az oktatási minisztérium. Ez pedig előrelépés a tavalyi évhez képest, amikor csak az ötödik tantárgyból kellett a hagyományos módon szóbelizni, valamint akkor, ha a diák nem volt elégedett az érdemjegyével.

„Iskolánkból 67-en érettségiztek így, és diákjaink nagy része fájlalta, hogy nem volt rendes érettségi, nem volt igazi megmérettetés.” 

Az írásbeli érettségi maga is két részből áll, az ún. extern rész teszt – magyarból, szlovákból, angolból és matematikából – alkotja. Ezt most eltörölte a minisztérium, de megmaradt az írásbeli második része, ami nem más, mint  fogalmazás vagy esszé. Erre sor kerül magyar és szlovák nyelvből, amikor is négy téma közül választhatnak a diákok. Idegen nyelvből pedig egy témára kell írniuk fogalmazást”

– mondja az iskolavezető. Ami idén elmarad, az az írásbeli matematikateszt. Ebből a tárgyból majd csak szóbeli vizsgát tesznek azok, akik érettségizni szeretnének belőle.

Gimnáziumokban kötelező a magasabb szintű, B2-es érettségi angol nyelvből. Az SZMPSZ közbenjárásának köszönhetően tavaly végül is elfogadták a pusztán szóbeli érettségit, vagy csak az érdemjegy alapján megadott érettségit osztályzatot emelt szintnek, és így aki Magyarországra jelentkezett egyetemre vagy főiskolára, annak volt emelt szintű érettségije.

Idén megint probléma lesz, hiszen nálunk nyelvekből nem lesz központi írásbeli és jó lenne elérni, hogy Magyarország, ha lehet idén is fogadja el a nálunk tett angol érettségit emelt szintűként”

– teszi hozzá Andruskó Imre.

A miniszter döntése értelmében a félévi bizonyítványt is megkésve, március 31-én adják ki. Hasonlóra már volt példa a valaha bencés gimnáziumként működő alma mater történetében. A második világháború idején volt olyan iskolaév, amikor csak öt hónapot – novembertől áprilisig – tanultak a diákok, de az érettségiket még a legnehezebb időkben is megtartották, meséli az igazgató.

Helyes döntésnek tartja azt is, hogy idén az érettségi vizsgához kevesebb ismeret is elegendő lesz, hiszen, a távoktatás során nem lehet átvenni annyi tananyagot, mint a jelenléti oktatáskor.

Látom a pedagógus kollégákon, hogy kétszer annyit dolgoznak, miközben a munkájuk hatékonysága nagyjából a fele, mint a hagyományos oktatás során.”

Az iskolák tesztelésével kapcsolatban, ami feltétele lenne az újbóli megnyitásuknak, elmondta, egyelőre nagyon nehéz elképzelni, hogy mehetne végbe. Főleg most, amikor nap mint nap mást sem hallani, mint azt, hogy összeomlik az egészségügy. Csak felső tagozatos vagy annál idősebb diákból van nagyjából 500 ezer, a pedagógusok is vannak vagy 100 ezren. Háromezer alapiskolát és hétszáz középiskolát csakis központi segítséggel lehetne letesztelni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.