2020. november 25., 07:25

Az Élet játék – sikeres volt a Tandem online konferenciája

Az Élet játék címmel tartott kétnapos konferenciát többek közt felvidéki pedagógusoknak a Tandem fejlesztő és képző nonprofit szervezet. Az előadásokon közel kilencven érdeklődő vett részt. A Tandem szerint nagyon fontos az, hogy a tanárok jól érezzék magukat lelkileg is, hiszen csak így tudnak minőségben foglalkozni a diáksággal.

Közel kilencven érdeklődő, huszonöt előadó és tizenkilenc értékes előadás. Ezekkel a számokkal összegezhető a Tandem nonprofit szervezet második nagy-konferenciája, amelyet online tartottak meg. A kétnapos konferencia során a neves felvidéki és magyarországi előadók mellett Michael Follet, angol író és motivációs előadó is bejelentkezett az online térbe és a szabad játék fontosságáról tartott előadást.

Urbán Péter, a Tandem vezetője elmondta portálunknak, a tavalyi nagy sikerű élménykonferencia után idén sokáig gondolkodtak azon, hogy a koronavírus árnyékában is megrendezhető -e a pedagógustársadalomnak lelki feltöltődést nyújtó előadássorozat. Végül úgy döntöttek, kihasználják az online tér előnyeit, és az eredeti tavaszi dátum helyett késő ősszel mégis megrendezik a konferenciát.

Mint elmondta, a virtualitásban nagy előnyt mutatott az, hogy így bárki be tudott kapcsolódni a konferencia menetébe, azok is, akiknek nagyon messze van Komárom, a konferencia eredeti, offline helyszíne.

Érdeklődők hallgatták az egyes előadásokat Kelet-Szlovákiából, Magyarországról, sőt még a Partiumból is. Valamint az előadók sora is bővülhetett az online térnek köszönhetően. Urbán Péter hozzátette, bár akadtak kisebb technikai malőrök, a háttérben a szervezőcsapat minden gondot uralni tudott, és a végén mindenki elégedetten szögezhette le: az Élet játék előadássorozat bizony remekül sikerült a nehézségek ellenére is.

A konferenciát Filip Mónika államtitkár asszony nyitotta meg, örömét fejtette ki, hogy az oktatási tárca is támogathatja ezt a tartalmas rendezvényt.

A tanárok is emberek, akiknek vágyaik vannak, nekik is szükségük van arra, hogy lelkesítve legyenek, mert a lelkes pedagógus a gyerekbe vetett invesztíció. A pedagógusok az idei tanévben már sokszorosan túlléptek önmagukon, százhúsz százalékban kell, hogy teljesítsenek nehezített körülmények között és a lehetetlen dolgokat is megvalósítják”

- hangsúlyozta nyitóbeszédében Urbán Péter.

A konferencia során egy idősávban legalább három előadást kínáltak a szervezők a résztvevőknek, így mindenki kiválaszthatta a számára leginkább szakmai profilba illő előadást. A pedagógusok többek között sok mindent megtudhattak az online bántalmazásról, a cyberbullingról, a polarizáció tematikájáról vagy akár az erőszakmentes kommunikációról, a stresszkezelésről. A matematikusokat a Hejný módszerrel és a Robot Emil programmal, míg a szlovák szakosokat Bakos Adri Játékosan szlovákul elnevezésű módszerrel ismertették meg a szakmailag jól felkészült előadók. Az osztályfőnök iskolában és közösségben betöltött szerepéről Kaszmán Saróka Liliána tartott előadást, míg a tudatos vezetésről Rabec Istvántól hallhattak többet a résztvevők.

A Tandem csoport előadói hangsúlyt fektettek az élményalapú pedagógiai módszerek prezentálására is, mint például, ahogy Benes Tar Csilla előadó elmondta, egy-egy iskolai szövegeken keresztül nem csak a gyerek tudásáról kaphatunk visszajelzést, hanem annak személyiségéről és kreativitásáról is. Az iskolai mediátor szerepét Mészáros Krisztina, mediátor, író boncolgatta a pedagógusokkal. Végh Orsolya, a Cseregyerek program társalapítója pedig beszámolt a szlovák-magyar családokat és közösségeket összehozó projektről, amely felett Zuzana Čaputová köztársasági elnök vállalt védnökséget.

Az egyes előadások között Horváth Ildikó, oktató, gyógytornász gondoskodott a résztvevők jó fizikai közérzetéről, és online tartott kedélyes mini testnevelés órákat.

A konferencia kultúrbetétei is színvonalról árulkodtak. Borbély Alexandra, színművész Durica Katarina megjelenés előtt álló új könyvéből, a Városi rókákból olvasott fel részleteket, Jakubecz László Cseh Tamás dalokat adott elő, míg a konferenciát Bandor Éva és Olasz István a SZER+ELEM+EZ című verses produkciója zárta.

A szakmai és kulturális programok mellett mindenkit várt a Virtuális Kávészoba, ahol az ismerkedésé és a kötetlen beszélgetéseké volt a főszerep.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.