2021. szeptember 30., 17:47

Az alapiskolás tanulóknak nem lesz kötelező a szájmaszk az osztályokban

Az új intézkedés csak az alapiskolák tanulóira vonatkozik, a középiskolás diákoknak továbbra is kötelező lesz a szájmaszk. Az alapiskolás tanulóknak a közös terekben, a folyosókon, az iskolai étkezdében továbbra is el kell takarniuk a felső légutakat. Erről döntött a járványügyi szakértők tanácsa csütörtökön, amit Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium fő pediátriai szakértője jelentett be.

tanuló szájmaszk
Fotó: portfolio.hu

Prokopová szerint a gyakorlatban ez úgy működne, hogy

a zárt társaságban nem kell a gyermekeknek a szájmaszkot viselniük, de mikor kimennek a folyosóra, vagy az étkezdébe, akkor fel kell veniük.

A középiskolásoknál ezt nem vezették be, mivel ott szorosabbak a szociális kapcsolatok, más a fiatalok viselkedése, több a kontaktus közöttük. A szakértő nem zárta ki, hogy a későbbiekben ezt náluk is bevezetik, esetleg még az idén.

Prokopová azt várja, hogy Ján Mikas fő higiénikus kiad egy leiratot, amely a jövő héten léphetne életbe.

Elena Prokopová azt is megjegyezte, hogy

amennyiben a gyermeknél megmutatkoznak a betegség jelei, annak ellenére, hogy az antigén tesztje negatív, akkor sem kellene iskolába mennie. Figyelmeztetet arra is, hogy ilyen esetekben ingyenesen is lehet PCR tesztet végeztetni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.