cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. február 20., 21:04

Arany Amos-díj: a legjobb nemzetiségi pedagógust is keresik

Március végig jelölhetik az iskolabarátok, tanárok, diákok és a szülők az általuk legjobbnak tartott és legkedveltebb pedagógust az Arany Amos-díjra. A pedagógusok munkáját elismerő, magas színvonalú díj egyik kategóriájában a szlovákiai nemzetiségi iskolák tanárai, pedagógusai is jelölhetőek. Sajnos az eddigi statisztikák szerint a délnyugati magyarlakta régiók alulmaradtak a jelölések elküldésében.

Fotó: Zlatý Amos

Az Arany Amos-díj Szlovákia egyik legmagasabb rangú kitüntetése, amelyet olyan pedagógusnak ítélnek oda, aki kiváló szakmai munkával, hatékony nevelési formákkal és emberséggel segít utat mutatni a jövő nemzedékének. Az ADEVYK polgári társulás által meghirdetett versenybe diákok, szülők, iskolabarátok, és kollégák is nevezhetnek olyan pedagógust, akire tanítványai méltán gondolhatnak szeretettel és büszkeséggel. A 2019/2020-as tanévben az Arany Amos-díj a tizennegyedik évfolyamába lép, az elmúlt több mint egy évtized során több száz kiváló pedagógus kapta meg a szakma leghitelesebb díját. 2017-ben a díj két új kategóriával bővült, azóta nevezhetőek pedagógusok az „Előítélet nélküli tanár” és a „Legjobb nemzetiségi tanár” díjra is a többi kategória mellett. Az Arany Amos-díj nyertese 3500 eurós jutalmat vihet haza. A legjobb nemzetiségi tanár idén is ezer eurós pénzdíjjal lesz gazdagabb.

A legjobb nemzetiségi tanár kategóriában való jelölés lehetőségének kihasználását annak megálmodója Prékop Mária, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője is szorgalmazza.

Elárulta az „Előítélet nélküli tanár” – díjra főleg azokat a pedagógusokat jelölik, akik hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, vagy roma gyerekekkel foglalkoznak mindennapos szakmai tevékenységük során. Ezek után azt is szerették volna, ha külön kategória nyílik a nemzetiségi oktatásban tanító pedagógusok részére, hiszen a „nagy” díjra, az Arany – Ámosra csak elvétve jelöltek kisebbségben dolgozó pedagógusokat. Elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján főleg a gyerekek, diákok nevezik be tanáraikat. A tavalyi évben például mindenki nagy meglepetésére főleg fizika tanárok kaptak jelölést a díjra.

zlaty_amos_dij1.jpg
Fotó:  Zlatý Amos

Prékop Mária tapasztalatai szerint az első évben sok jelölés érkezett a nemzetiségi kategóriában, a második évben már kevesebb, akkor egy német kisebbségi pedagógus nyerte el a kitüntetést, pedig ők arányaiban sokkal kevesebben vannak, mint például a magyar nemzetiségűek. A tavalyi évben már több magyar jelöltje is volt a kategóriának. A nemzetiségi díjat 2019-ben Szabó Endre, a komáromi Selye János Gimnázium matematika-fizika szakos tanára kapta. 

„Fontosnak tartom, hogy a kisebbségek megmutassák a többség felé is, hogy a közösségeiken belül vannak kiváló, nagyon jó tanárok, mint ahogy például a magyar iskolákban is. Fontosak ezek a díjak mindenképpen, biztos jól esik a tanárnak is, de a közösségnek is sokat jelent” – hangsúlyozta Prékop Mária. Hozzátette, a díjazottaknak a pénzösszeg elnyerésén kívül bővül a kapcsolatrendszerük is, hiszen a díjátadót a televízió is vetíti, valamint a díjazottakat fogadja a mindenkori oktatásügyi miniszter és a köztársasági elnök is. Elmondta, jó lenne ezeken a fórumokon is képviseltetni a felvidéki magyar pedagógusközösséget, megmutatni azt, hogy itt vagyunk, tesszük a dolgunkat.

Prékop Mária kifejtette, a gyerekek a legtisztább szívű jelölők, nagyon megható ábrázolásokat, leírásokat, versikéket képesek farigcsálni a kedvelt tanáraikról. Sokszor a pedagógus könnyek is kibuggyannak a díjátadón, amikor ezek a bemutatások felolvasásra kerülnek. Ezek fontos visszajelzések a tanároknak is.

Idén március 31-ig lehet elküldeni a jelöléseket. Ezeket egy bizottság bírálja el, majd pontszámok alapján választják ki a győztes pedagógust. A gálaestre Bazinban kerül majd sor.

A nemzetiségi kategóriában jelölni a versenylap kitöltésével és annak beküldésével lehet. Az utasítások az alábbi linken elérhetőek.

Érdekes statisztikát készített el a díjat patronáló polgári társulás, amelyből megtudható, hogy a legkevesebb jelölés a tizenhárom év alatt éppen a nagyrészt magyarlakta Nagyszombat megyéből érkezett. Csallóközből és Mátyusföldről az elmúlt évtizedben mindössze 27 jelölést adtak le. Az elmúlt négy évben mindössze egy-egy jelölést számlált a bizottság ezekből a régiókból. A legtöbb jelölés évente Kassa, Zsolna és Eperjes megyéből érkezik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.