2023. április 11., 13:37

Április 19-től a Selye Egyetem lesz a közgazdaságtudomány központja

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) közgazdaságtudományi szekciójának döntőjére, először a Felvidéken, a komáromi Selye János Egyetemen kerül sor. Ez nagy megtiszteltetés és kihívás a fiatalnak számító egyetemünk számára, mondta el a mai sajtótájékoztatón Antalík Imre, az egyetem gazdaságtudományi és informatikai karának dékánhelyettese.

OTDK sajtó - 2023. 04. 11. Komárom
Fotó: B. Vida Júlia

Hogy mit jelent ez az egyetem és Komárom városa számára? Összesen 650 egyetemi hallgató érkezik az egész Kárpát-medencéből, akik már túlestek az egyes selejtezőkön és nagyjából 250 oktató, pályamunka-értékelő. 602 pályamunka kerül bemutatásra és kiértékelésre a 72 különböző tagozaton. A hallgatók négy-öt fős zsűri előtt mutatják be dolgozataikat.

Antalík Imre elmondta, összesen 35 intézményből érkeznek hallgatók és oktatók. A Selye Egyetemről 9 hallgató mutatja be pályamunkáját.

A rendezvény április 19-én kezdődik, amikor is a távolabbról érkezők számára tartanak egy fórumot. A szakmai rész másnap, április 20-án indul ünnepélyes megnyitóval, ezen több neves személy is köszöntőt mond, tudományos előadás is elhangzik neves előadóval.  Ezt követi a verseny, s mellette egy csomó kísérő-, fakultatív program is lesz. Ezek célja, hogy a résztvevők megismerjék a várost, az itteni hagyományokat, ízeket, hogy máskor is szívesen térjenek vissza ide.

Mindenképpen egy színes és tartalmas rendezvényről van szó, ahol jól megfér egymás mellett a tudományosság és a szórakoztató jellegű programok is.

A régió középiskolásait – 60-70 főt – is bekapcsolják a történésekbe, hogy motiválják őket a közgazdaságtudomány irányába. Nekik poszterversenyt szerveztek, amelynek a pénteki napon lesz a kiértékelése. De természetesen meghallgathatják a versenyző hallgatók előadásait is.

Maga a verseny az egyetem három épületében zajlik egyszerre, párhuzamosan 25 helyszínen.

A Selye János Egyetem hallgatói ez idő alatt távoktatásban vesznek részt.

OTDK sajtó - 2023. 04. 11. Komárom
Fotó:  B. Vida Júlia

Szombaton lesz az eredményhirdetés, valamint a díjak és oklevelek átadása. Aki megnyer egy ilyen nagy presztízsű versenyt, az később ebből profitálhat, például könnyebben el tudja kezdeni a doktoranduszi képzését. A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal révén kerül biztosításra a rendezvény, de a mai sajtótájékoztatón megtudtuk, sikerült megszólítani egy szélesebb támogatói, szponzori kört is. Egyik fő szponzoruk az Arriva buszközlekedési vállalat, amely a résztvevők fuvarozását vállalja a Sirály kollégium és a városközpont között, különjáratot biztosítva. De a helyi vállalkozók is beálltak a rendezvény mögé.

A dékánhelyettes a ma7 azon kérdésére, mi remélnek ettől a nagy volumenű rendezvénytől, elmondta:

fiatal egyetemként felkerülhetnek a gazdaságtudományi képzést folytató intézmények térképére és kapcsolatokat szerezhetnek.

Az anyaország segítségét pedig azzal próbálják viszonozni, hogy vendégül látják a versenyzőket és az oktatókat erre a megmérettetésre.

Szabó Dávid dékánhelyettes elmondta, öt különböző helyszínen tartanak zártkörű rendezvényeket Komárom ismert szórakozóhelyein, amiben lesz kulturális program is bőséggel. Hozzátette: a helyi értékek átadására fókuszálnak. A résztvevők nemcsak a Sirály kollégiumban lesznek elszállásolva, hanem magánszállásokon is. Ilyen sok embert megmozgató, szállóvendégeket fogadó rendezvény, a Komáromi Napok kivételével, nemigen volt még a városban. Az OTDK-t lebonyolítását nagyjából 100 fős stáb biztosítja.

A rendezvény környezettudatos üzemmódban zajlik, vagyis a papírfogyasztást a minimumra csökkentik. Létrehoztak egy applikációt, amin keresztül a résztvevők minden fontos információt megkapnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.