2021. május 18., 09:57

Animációval hódít a felvidéki Sárkányfi

Kreatív online olvasási foglalkozást segítő, animációs kisfilm készült a dunaszerdahelyi író, Bíró Szabolcs A sárkány, aki nem akart aludni meséjéből. A meséhez kapcsolódó olvasási foglalkozást a Vekker Műhely dolgozta ki, Benes Tarr Csilla drámatanár előadásában.

Benes Tarr Csilla - Vekker Műhely
Benes Tarr Csilla és Sárkányfi
Fotó: Vekker Műhely

Ahogyan az iskolákba, úgy a Vekker Műhely próbatermeibe is lassan visszatér a mindennapos nyüzsgés és nevetés a hosszas karanténidőszak után. A színházi nevelés műfaját meghonosítani és megszerettetni vágyó felvidéki Vekker Műhely ügyesen és hatékonyan helyezte át az idei évadot az online térbe, a foglalkozásaik nagy részét át kellett alakítaniuk úgy, hogy a diákok, kisgyerekek a számítógépes világban is hatékonyan tudják felvenni a történetek fonalát és reagálni tudjanak személyes interakciók nélkül is. Az évad vége felé a műhely tagjai már a következő szezon új darabjait, történeteit próbálják, és a mese világában is született egy újdonság.

A sárkány, aki nem akar elaludni foglalkozás főként ovisoknak és az alapiskola első két évfolyamának szól. A csallóközi Bíró Szabolcs meséjének segítségével Benes Tarr Csilla arra a kérdésre kereste a választ a gyerekekkel online térben is, vajon érdemes e Sárkányfinak a vágyait, álmait követni, vagy inkább a józan észre hallgatni.

A gyerekek a történetet speciálisan erre az alkalomra készült animáció segítségével ismerhették meg. A napokban ez a felvidéki alkotók által készített kis mesefilm ingyenesen elérhetővé vált a Vekker Műhely oldalán. Az animáció legalább a tanév végéig elérhető lesz a nagyközönség számára, hiszen sok iskola és az olvasó gyerekek is jelezték, hogy szívesen újrahallgatnák és néznék Sárkányfi történetét.

A kisfilmet igazi felvidéki összefogással hozták össze, az animációt Tarr Kálmán készítette, az altatódalt Kuklis Katalin énekelte fel, a zenét Ürögi János szerezte,  az illusztrációt pedig a mesekönyv illusztrátora, Korsós Szabina tökéletesítette.

Benes Tarr Csilla elmeséli, tavaly novemberben kezdték átalakítani foglalkozásaikat az online térbe, mikor egy középiskolától érkezett a kérés, lehetne-e virtuális térben is foglalkozást tartani. Ennek hatására született meg az Önkontroll című projekt. Decemberig pedig az alapiskolák alsó tagozatain az előírásokat betartva működhettek az offline előadások, mint például a kissárkány meseolvasás is. Januártól azonban az alapiskolák felső, majd alsó tagozatos foglalkozásait is át kellett helyezni az online térbe.

A Sárkányfi Kreatív online olvasási foglalkozást Csilla 2017 óta tartja a gyerekeknek, minimális díszlettel, a bábozás effektusait beépítve a foglalkozásokba. Úgy döntött, a foglalkozás online átdolgozására pályázatot fog benyújtani, hogy akár a későbbiekben is hozzá tudjanak nyúlni az így kidolgozott anyaghoz. Végül a Nemzeti Kulturális Alap segítségével tudták realizálni a mese technikai átdolgozását.

Színházat úgy csinálni, hogy én ülök a kamera előtt, a gyerekek meg ülnek a másik oldalon, és nem tudunk közösen mozogni, nagyon nehéz. Ezért döntöttem úgy, hogy segítségül kell hívni a technika vívmányait”

– magyarázza Benes Tarr Csilla.

„Egy fantasztikus gárda dolgozott a Sárkányfi kisfilm elkészítésén, én pedig nagyon izgultam, hogyan fogják fogadni a gyerekek az animált figurákat, hiszen teljesen más az, amikor én magam alakítom a karaktereket, minthogy elindítok egy videót, megállítom és visszakérdezek.”

A kisgyerekek, akik decembertől áprilisig nem jártak az iskola épületében, már az online térben szocializálódnak, és természetes közegként érzékelik a virtuális tereket, ezért nagyon jól fogadták a Sárkányfi meséjét ebben a közegben is, az animációt pedig nagy szeretettel nézték végig.

„ Az elsősöknek és másodikosoknak, akik szinte alig jártak rendesen iskolába idén, nagyon nagy szükségük van arra, hogy hallattathassák a hangjukat, ők még nem jönnek zavarba az osztálytársaik előtt, proaktívak és nagyon hálás a velük való munka.”

A hosszas karanténidőszakot az ötödik-hetedik osztály élte meg a legrosszabbul. Nem volt kivel megosztani a tapasztalataikat, nem volt élő interakció, ők tényleg hozzászoktak ahhoz, hogy csak az online térben beszélgessenek másokkal. Bízom benne, hogy az online foglalkozások segítségével sikerül jobban odafigyelniük mások gondolataira és problémáira”

– jegyzi meg a drámatanár.

A Vekker Műhelyben már gőzerőkkel készülnek a következő évadra, főleg mivel most jelenléti foglalkozást nem tudnak tartani. Május elején egy munkabemutatót tartottak a jövő évad új osztálytermi előadásából, a Nem csináltam semmit című darabból. Ezen kívül egy bábelőadás előkészítésén is dolgoznak, ez az alapiskola alsó tagozatának szól majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.