2020. április 28., 19:00

Alapiskolai beíratás Párkányban és Muzslán

Panaszkodnak mindenütt az oktatási intézmények: Kevés a gyerek, ahogy Párkányban és Muzslán is.

Párkányban, a 70 százalékban magyar városban nem túl rózsás a helyzet

A beíratásról Himmler Zsófia, a párkányi Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese informálta portálunkat.

himmler-zsofia-copy.jpg
Himmler Zsófia a párkányi Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese

Elmondta, 66 gyereket írattak be iskolájukba, közülük 12 a halasztó. Ez csökkenés a tavalyi 81 tanulóhoz képest, de már az óvodások létszámán látszott, az idén kevesebb elsősük lesz. Ugyanúgy, mint tavaly, egy egésznapos és két hagyományos osztályt terveznek nyitni. Az egésznaposban délután 4-ig lehetnek a gyerekek, nem viszik haza a táskát, az iskolában mindent megtanulnak, elkészítik a leckét. Ilyen lehetőség csak az első évfolyamban van.

Körzeti iskola vagyunk, ide járnak nem csak a párkányi, de a környék iskola nélküli falvainak tanulói is. Felkészült pedagógusgárdával, kitűnő felszereléssel és a lehetőségek széles tárházával várjuk a tanulókat vagyis iskolánk színvonala és felszereltsége biztosan nem oka annak, ha a magyar gyermeket esetleg szlovák iskolába íratják” – adott hangot véleményének a helyettes asszony.

Hozzátette, iskolapszichológus és speciális pedagógus is segíti azokat a tanulókat, akiknek sajátos nevelése és oktatásra van szükségük, és minden évben pályáznak asszisztensi állásokra is. Az elsős gyerekeknek a Rákóczi Szövetség iskolatáskákat, a párkányi papírgyár, a Smurfit Kappa pedig tanszereket ajándékoz.

A muzslai „Endrődyben” egy első osztály nyílik

Az idén az Endrődy János Alapiskolába a szülőknek elektronikusan és személyesen is be lehetett íratni gyermekeiket.

A tavalyinál nálunk is kevesebb az elsősök száma, csakúgy, mint a környező iskolák többségében, a születések számának csökkenése ebben is megmutatkozik. 12 elsősünk van, őket modern iskola, szakpedagógusok várják. Mivel körzeti iskola vagyunk, vannak diákjaink Párkányból, Karváról, Ebedről, Csenkéről, Kis-Muzsláról. A településekről iskolabusz szállítja a diákokat az iskolába és természetesen haza is, szinte mindenkit egészen az otthonukig” – sorolta Ölveczky Árpád, a muzslai alapiskola igazgatója.

Elmondta, pszichológus, speciális pedagógus és három asszisztens foglalkozik iskolájukban a sajátos nevelési igényű gyermekekkel. Működik napközi, ahol a tanulók segítséget kapva felkészülhetnek a másnapi órákra.

Muzsla: Endrődy János Alapiskola - A fénykép a Tompa Mihály Vers és Prózamondó verseny iskolai fordulóján készült. Ölveczky Árpád a kép bal oldalán.

Ölveczky Árpádtól megtudtuk, tavaly elkészült a műfüves pálya, kihelyezésre kerültek a kerti elemek, melyeken nagyon jól tudnak pihenni a gyerekek. Folyamatban van az udvar, a műhelyek és a természettudományi terem felújítása, szeptemberben nagyon szép környezet várja majd a diákokat. A tükörfallal, beépített hangzással felszerelt mozgásteremre különösen büszkék - itt a tanulók elsajátíthatják a népi játékok és néptánc alapjait, hogy kötődésük nemzetünkhöz mindinkább erősödjék, de például nyelveket is tanulhatnak ebben a helyiségben, mozgással vegyítve.

Megosztás
Címkék