2022. november 24., 16:22

Ady-napok a párkányi alapiskolában

Párkányban 1993-tól szerveznek Ady-napokat. A programban a helyi hagyományokra, kultúrára és a magyar történelemre helyezik a hangsúlyt.

Diákok a Mária Valéria híd aktuális őrével
Diákok a Mária Valéria híd aktuális őrével
Fotó: Valent Ákos

„Ezek a napok november 22-éhez, Ady Endre, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjének születésnapjához vannak igazítva, aki egyben iskolánk névadója. A napok programjaiba minden osztály belekapcsolódik, helyi előadókat szoktunk meghívni, akik érdekes témákkal érkeznek. Ilyenkor a gyerekek élményszerűen tanulnak, szélesítik tudásukat” – sorolja Bacsó Péter, az iskola igazgatója.

A kilencedikesek Grönlandra látogattak Bokor Klára utazóval
A kilencedikesek Grönlandra látogattak Bokor Klára utazóval
Fotó:  Valent Ákos

Szilva Mónika helyettes asszony hozzáteszi, érkezik hozzájuk Böde Péter vándor mesemondó, valamint a Mária Valéria híd jelenlegi hídőre. Lesz néptáncfoglalkozás a Pásztortűzzel, a kilencedikesek Grönlandra látogatnak Bokor Klára utazóval. Az osztályok részt vesznek az adventi készülődésen, ismerkednek a középkori gasztronómiával.

Külső helyszíneik is vannak – ellátogatnak a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola zenés előadására, a könyvtárba, a múzeumba, a galériába, az esztergomi Vármúzeumba és még egyéb helyekre. A nyolcadikosok hagyományaikhoz híven tanulmányúton vesznek részt a Smurfit Kappa helyi üzemében, amely minden évben nagy élmény. Népszerű program a szakmák vására, az idén hat középiskola látogat el hozzájuk, bemutatva, népszerűsítve az iskolájukon folyó oktatást. A nyolcadikosok várva-várt foglalkozása a Vekker Műhely, ahol az iskolai zaklatásokról esik szó interaktív formában.

Batka Mónika kerámiakészítő és Szilva Mónika az Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese
Batka Mónika kerámiakészítő és Szilva Mónika az Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese
Fotó:  Bokor Klára

Közben a folyosón kézműves vásár folyik, melynek különlegessége, hogy a négy árus közül hárman az iskola alkalmazottjai. A program holnap is folytatódik. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.