2020. február 17., 11:44

A tanári kamara cáfolja Lubyová szavait, miszerint vonzóbbá tették a pedagógiai pályát

Nem igaz az oktatási miniszter állítása, hogy vonzóbb lett a tanári pálya, jelentette ki Vladimír Crmoman, a Szlovák Tanári Kamara (SKU) elnöke.

Martina Lubyová
Fotó: TASR
Az álláshirdetési portálok adatai szerint az utóbbi években meredeken csökkent a tanítói állások iránti érdeklődés”

– mondta Crmoman Martina Lubyová (SNS) szavaira reagálva. Az oktatási miniszter a közszolgálati rádióban nyilatkozta, hogy sokkal attraktívabbá tették a pedagógusi hivatást.

Crmoman szerint a pedagógusok anyagi helyzetének javítására tett lépések nem voltak elegendők, és ha nem lesz változás, tovább súlyosbodik a tanerőhiány.

Most is súlyos pedagógushiány van, főleg a természettudományi tantárgyaknál és az informatikánál, kevés a tanító az alapiskolák alsó évfolyamain, Pozsony megyében pedig az óvodákban a legnagyobb a hiány”

- figyelmeztet Crmoman.

Az oktatási miniszter a közrádióban arról beszélt, hogy a fizetésemelések és a pótlékok emelésének köszönhetően az utóbbi években egyre attraktívabbá vált a pedagóguspálya.

Azt látjuk, hogy visszatérnek a pályaelhagyók, mert versenyképesek lettek a fizetések”

– magyarázta Lubyová, és hozzáfűzte, hogy a nemzeti oktatási és nevelési program további általános béremeléssel számol az iskolaügyben, hogy a tanárbérek rövid időn belül elérjék az OECD-országok átlagát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.