2022. április 21., 20:40

A szlovák iskola magyar gyereknek nem megoldás, miközben a kisiskola ajándék

Szeretetteljes, elfogadó iskolai légkör uralkodik a pozsonyvezekényi kisiskolában, ahol már elérték az inklúzió nevelési szintjét. Az iskola integráló közege a Meliorat speciálpedagógiai központ szakembereinek elismerését is kivívta. A beíratáskor hangsúlyozták a kisiskolák és az anyanyelvi oktatás fontosságát.

Beíratás gyerekek
Galéria
+8 kép a galériában
Beíratás a pozsonyvezekényi kisiskolába. Karácsony Ildikó tanító nénivel örülünk az iskolának
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az áprilisi hónap a felvidéki alapiskolákban a beíratási folyamatok jegyében zajlik. Számtalanszor hangsúlyoztuk már az anyanyelvi oktatás és a kisiskolák baráti, családias, gyermekközpontú hozzáállásának fontosságát.

Ezeket az elveket és kulcspontokat a pozsonyvezekényi magyar alapiskola nem csak jól végzi, hanem bizonyítja és gyakorlati munkával alá is támasztja. A kisiskola pedagógusai évek óta fejlődnek az integrált oktatás területén, mára már elérték az inklúziót is. Az inklúzió a közoktatás fontos fogalma, az integráció társfogalma. Szemléleti befogadást és elfogadást jelent. Az inkluzív iskola jellemzője az elfogadó közösség kialakítása, a kirekesztés és a kirekesztettség mindenfajta formájának megelőzése.

A kisiskolák szenzációsak

Az idei beíratást ünnepélyes keretek közt, színes programokkal tarkítva tartották meg a kisiskolában. A szülők öt gyermeket írattak be a jövő tanévre. Zupko Tamás, a falu polgármestere örül ennek a számnak, de öröm az ürömben, hogy vannak magyar gyerekek még a faluban, akiket a szüleik szlovák iskolába íratnak. Karácsony Ildikó, az iskola igazgatója a beíratáskor elárulta, elsődleges számukra a gyermekek jóléte, az, hogy tapasztalatok szerzése által tanuljanak, ne csak frontális módon. Az iskola tele van játékkal, színes és jó módszertani segédeszközökkel, az oktatás – nevelés folyamatát pedig összeszokott, jól képzett, nyitott, szerető tanári közösség végzi. Ezen tények fontosságára mutatott rá a beíratáson Kása Ildikó, a Meliorat magán speciálpedagógiai központ igazgatója is, akinek annyira megtetszett a pozsonyvezekényi kisiskola, hogy felajánlotta, eljön a beíratáskor és előadást tart a szülőknek az iskolaérettségről és a később esetlegesen előforduló tanulási problémák kiküszöböléséről.

Beíratás gyerekek
Beíratás a pozsonyvezekényi kisiskolába. Kása Ildikó előadása
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„A kisiskolák szenzációsak, az okos szülők pedig ideálisan ki tudjá használni az ilyen intézmények előnyeit. A pedagógusnak van ideje odafigyelni minden egyes gyermekre, akár több évfolyamra is juthat idő egyszerre, ha pedig a kisdiák elfárad, van lehetőség pihenőre is. A kisiskolákat legalább úgy kéne értékelni, mintha magániskolák lennének. Minőségi oktatás folyik ezekben, a legnagyobb odafigyeléssel. A kisiskola egy ajándék” – ecseteli Kása Ildikó a kisiskolák, a családias hangulatú oktatás legnagyobb előnyeit. Rámutatott arra is, hogy felgyorsult világunkban egyre több a különböző diszes vagy ADHD diagnózissal küszködő család, és ha a szülők meg akarják oldani ezeket a problémákat, bizony gyorsan kikötnek egy-egy magán speciálpedagógiai intézményben, hiszen az államilag támogatott speciálpedagógiai-pszichológiai központok annyira leterheltek, hogy azokban legfeljebb a diagnózisra jut idő, a fejlesztésre már nem. A Meliorat központ együttműködést kínált a pozsonyvezekényi kisiskolának is, hogy a lehető legjobban tudjanak haladni az inklúzió és az integrálás megkezdett útjain. Az együttműködésre a szeptemberi tanévkezdéstől kerülhet sor.

A szakember kihangsúlyozta azt is, hogy az iskolaválasztáson, az iskolán és a pedagóguson is nagyon sok múlik a gyermek jövőjének, motiváltságának szempontjából.

„A szlovák iskola magyar gyereknek egy nagy bukta” – mondja ki a szakember nemes egyszerűséggel, rávilágítva arra, hogy nem kell elvárni egy óvodából alig iskolapadba kerülő gyermektől, hogy elkezdjen beszélni szlovákul. Akinek van rá nyelvezete és akit ez érdekel, az úgyis megtanulja, erre van a gyermeknek az alapiskolában kilenc éve – folytatja Kása Ildikó.

Iskolás leszek

A jelen levő szülők és nagyszülők elárulták, szívesen választották a kisiskolát gyermekeiknek, leginkább pont a meleg, bensőséges légkör miatt, és azért is, mert csak magyar iskolában tanulhat meg magyar gyermek mindent, ami számára természetes, csak az anyanyelvén fedezheti fel a világot.

Beíratás gyerekek
Beíratás a pozsonyvezekényi kisiskolába. Iskolás leszek. Szavamat adtam rá
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A pozsonyvezekényi kisiskola beíratási programját kézműves foglalkozással is színesítették. A mátyusföldi régióban jól ismert Szomolai házaspár tartott tavaszi kézművesfoglalkozást a gyermekeknek, akik megkóstolhatták a kukoricamálét és a fokhagymás pogácsát is a tavaszi gasztronómiai palettáról. A beíratott kiselsősök az iskola díszkönyvébe is aláírták magukat, valamint ujjlenyomatukkal látták el a krónikát, és megfogadták, játékos, eleven elsősei lesznek a pozsonyvezekényi kisiskolának.

Beíratás gyerekek
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.