magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. április 29., 09:53

A soknyelvűség érték

Zuzana Čaputová köztársasági elnök magyar és szlovák gyerekeket fogadott online találkozó formájában április 23-án. „A Rozumieme.si/Cseregyerek projektben résztvevő gyerekekkel volt szerencsém beszélgetni arról, hogyan találhatjuk meg, ami összeköt bennünket, és hogyan tudjuk megérteni és tisztelni azt, amiben különbözünk“ – írta közösségi oldalán az elnök asszony a beszélgetésről készült rövid videó-összeállításhoz. A 2018-ban, civil kezdeményezésként induló projektre a köztársasági elnök már korábban felfigyelt, s érdemesnek tartotta arra, hogy védnökséget vállaljon felette.

cseregyerek

A programot a S(z)lomarát Polgári Társulás indította el azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar és a szlovák gyerekeket.

Az alapötletet az adta, hogy a 19. és a 20. században a cseregyerekmódszer elterjedt és jól bevált nyelvtanulási stratégia volt tájainkon. Hasonlóan működik manapság az Erasmus Plus program, melynek keretén belül az Európai Unió gimnazistái látogatják egymást, s nyelvtudásuk fejlesztésével egyidejűleg más kultúrákkal is megismerkednek.

cseregyerek

A Cseregyerek – rozumieme.si program célja a kölcsönös előítéletek leküzdése egymás megismerése és személyes kapcsolatok kialakítása révén. A szlovákiai magyar gyerekeknél a projekt nagyban hozzájául az idegen nyelvtől való félelem leküzdéséhez, a szlovák „testvér“ pedig tapasztalatot szerez a kisebbségi létről és a nyelvtanulás folyamatáról.

A cseregyerekprogramba jelentkezők közül a magyar–szlovák gyerekpárok kiválasztásánál a fő szempont az életkor és a közös érdeklődési kör. A projekt alapkoncepciója az, hogy a magyar gyerek két hétre szlovák családhoz kerül, ahol ez idő alatt a szlovák iskolát is látogatja, majd viszonozva a vendéglátást, a szlovák párja látogat el hozzá a szünidő alatt, aki közös programokon vehet részt a befogadó magyar családdal.

A koronavírus-járvány miatt a projekt első két sikeres éve után a következő két évad áthelyeződött az online térbe. Ez még bátrabbá tette a gyerekeket, hisz az első két év tíz, illetve huszonkét résztvevője után ezúttal 52, illetve 45 gyerek jelentkezett az online programba, melynek keretében játékos feladatokat, szórakoztató nyelvi online kihívásokat kellett megoldaniuk a szlovák–magyar vegyes csapatoknak.

cseregyerek
A kihívások közös megoldása által nemcsak a magyar gyerekek fejlesztik szlováktudásukat, illetve a szlovák gyerekek ismerkednek magyar barátaik anyanyelvével, hanem mindenekelőtt közösen tanulnak nyitottságot, empátiát, egyenlőséget és együttműködést“

– emelte ki Zuzana Čaputová a projekt legnagyobb értékét.

A köztársasági elnökkel folytatott beszélgetés során a szervezők és a gyerekek ízelítőt mutattak be az utolsó évad kihívásaiból, itt-ott feladat elé állítva az elnök asszonyt, aki aktívan bekapcsolódott a megoldásokba. Élénken érdeklődött a Cseregyerek – rozumieme.si program során szerzett tapasztalatokról, valamint arról is, kit mi motivált arra, hogy jelentkezzen.

A magyar gyerekek azt emelték ki, szeretnék szlováktudásukat fejleszteni, s a program segített a félelmeik leküzdésében.

Kiss Arnold, a projekt szervezőcsapatának egyik tagja kiemelte: fontosnak tartják, hogy a szlovák nyelvet próbálgató magyar gyerekek és őket segítő szlovák társaik tudatosítsák, hogy idegen nyelv tanulásakor hibát ejteni természetes dolog. A szlovák jelentkezőknél az empátia dominált, gondolatban belehelyezkedve a kisebbségi szerepbe arra jutottak, szeretnék magyar társaikat segíteni. A projekt eddigi résztvevői között életre szóló barátságok születtek, s felejthetetlen közös kalandokkal lettek gazdagabbak.

cseregyerek

„A gyerekekből és a szervezőkből is érezhető volt az őszinte öröm és a lelkesedés a közös ügyért. Sok sikert kívánok nekik a következő évadokhoz“ – foglalta össze az online „audiencia“ tapasztalatait az elnök asszony.

A pozitív visszajelzések arra ösztönöztek minket, hogy a következő időszakban mind az online forma, mind a személyes találkozás része maradjon a programnak, így ősszel az online kihívásokat hirdetjük majd meg, tavasszal és nyáron pedig – a járványhelyzet elmúltával – megvalósulhat a klasszikus gyerekcsere a szlovák és magyar családoknál“

– árulta el a jövőbeni terveket a Cseregyerek – rozumieme.si program megálmodója és szervezője, Végh Orsolya, aki saját gyermekén is tapasztalhatta a projekt előnyeit.

A szervezők és résztvevők mindenkit arra biztatnak, jelentkezzenek bátran a programba, mellyel identitásukat és a soknyelvűséget előnyként élhetik meg.

Minél több szlovák iskola jelentkezését is várják, hisz a többségi nemzethez tartozó alapiskolás diákoknak is életre szóló tapasztalat lehet más környezet, kultúra megismerése az országhatárokon belül, hogy középiskolásként – idegen nyelv tanulása céljából – bátrabban vágjanak majd bele esetleg egy külföldi cseregyerekprogramba is.

Bővebb információk: www.cseregyerek.skfacebook.com/rozumieme.si  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.