2020. december 10., 12:49

A magyar iskolák pozitív diszkriminációja megmarad

A távoktatás támogatásáról tartott ma sajtótájékoztatót Filip Mónika, az oktatási minisztérium államtitkára. Az utóbbi napok-hetek történései miatt azonban természetesen szóba került az iskolák optimalizációja és újranyitása is.

Fotó: TASR

Az államtitkár beszámolt arról, hogy magyar nyelvű tankönyvet adtak ki a pénzügyi alapismeretekről, s további tankönyvek és munkafüzetek magyar verziói válnak hamarosan elérhetővé.

Fontosan tartják a gyermekek motiválását az iskolán kívüli tevékenységre is, ezért került be az országos versenyek rendszerébe a Tompa Mihály Szavalóverseny és a Dobré slovo, ami azt jelenti, hogy anyagi támogatáshoz jutnak.

A minisztérium továbbra is fokozott figyelmet fordít a szlovák nyelvnek, mint második nyelvnek az oktatására a nemzetiségi iskolákban. Egy szeptemberi online szakmai találkozó eredményeként, ahol arról tanácskoztak a résztvevők, hogyan tudja segíteni a tárca a szlováknyelv-oktatást a nemzetiségi iskolákban, didaktikus segédanyagokat adnak ki az óvodák és alapiskolák számára.

Fontos feladatként említette a pedagógusok támogatását metodikai segédeszközökkel, valamint a tankönyvpiac liberalizálását. Elsősorban olyan tankönyveket szeretnének kiadni, magyar nyelven is, amelyek hiányoznak, ehhez várják a kiadókat és szerzőket.

Filip Mónika beszélt arról is, hogy a távoktatás olyan kihívás, aminek március óta próbálnak megfelelni, segítő kezet nyújtva a nemzetiségi iskoláknak is.

A nemrég indított Edutv 200 videót biztosít a nemzetiségi iskoláknak, egyelőre ruszin nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, valamint matematika tárgyban forgatnak ilyen videókat január során.

Az ucimena dialku is elérhető magyarul, a kimondottan magyar nyelvű alapiskolák számára is van már platform, ahol a tapasztalatcserére és tartalombővítésre is lehetőség van.

Zsiga Magdaléna, a Komáromi Jókai Színház munkatársa beszámolt arról a projektről, amivel segíthetik az online oktatást az iskolákban.

Intézményük húsz félórás videót készít a magyar nyelv oktatásának segítésére, irodalmi vagy színházi szövegek kommentált vagy dramatizált közvetítésével.

Elsősorban kötelező olvasmányokat dolgoznak ily módon fel, a kisfilmek minden magyar iskola számára leérhetővé válnak.

A cél emelni a nemzetiségi iskolák színvonalát

A legtöbb újságírói kérdés  az iskolahálózat optimalizálására, illetve az iskolák újbóli megnyitására vonatkozott. Annál is inkább, mivel Branislav Gröhling oktatási miniszter nemrég mutatta be 12 reformlépést tartalmazó tervezetét, ami ha megvalósulna, az a magyar iskolák végét jelentené. Filipová igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az a tárcavezető elképzeléseit a többségi iskolákra vonatkoztatta, és azokat is még szét kell dolgozni és elosztani a következő évekre.

Ami a nemzetiségi iskolákat illeti, ott más lesz a kritériumrendszer és a pozitív diszkrimináció megmarad.

Célunk emelni a nemzetiségi iskolák színvonalát, mondta az államtitkár. Hozzátette, egyelőre még csak az adatgyűjtés folyik, amit elemzés követ, nincsenek semmiféle kritériumok, amelyekről beszélni lehetne, ami a nemzetiségi iskolák hálózatának optimalizálását illeti.

Erre azonban nem fog sor kerülni anélkül, hogy ne egyeztetnének a kisebbségek képviselőivel.

filipova_monika2.jpg

Csökkenni fog-e kompenzációs hozzájárulás a kisiskolák számára? A kérdésre az államtitkár úgy válaszolt, megszüntetni nem akarják, de az elképzelhető, hogy idővel ennek mértéke esetleg csökkenne. Mindez attól függ, hogy sikerül a nemzetiségi iskolák hálózatának optimalizálása.

A kompenzációs támogatás most egyáltalán nincs napirenden, a kisiskolák külön problematika, örömmel veszi, ha erről nyilvános szakmai vitát tudnak folytatni. A minisztériumban tudatában vannak annak, hogy a kisiskolák nehezen tudnak fennmaradni..

Remélem, törvénymódosítással sikerül definiálnunk a nemzetiségi oktatásügyet, ami jogi alapul szolgál arra, hogy építkezhessünk, hangsúlyozta.

Elmondta azt is, nemrég az MKP-val tárgyaltak és rendszeresen konzultálnak magyar oktatási szakértőkkel, konkrétan Szőköl Istvánt és Fodor Attilát említette.

A decemberi kísérleti iskolakezdés kapcsán megemlítette, nem tud arról, hogy magyar iskola bekapcsolódott volna a pilot projektbe, melynek lényege, hogy tesztelés után visszatérhetnek a gyermekek az iskolába.

Bízik abban, hogy januárban sikerül megnyitni az iskolákat, ami különösen a hátrányos helyzetű gyermekek oktatása miatt igencsak sürgető. A minisztérium készen áll arra, hogy segítse az iskolák újranyitását januárban, akár teszteléssel is.

Tud-e ígéretet tenni arra, hogy a szlovákiai magyar iskolák nem fognak megszűnni? Erre a kérdésre úgy válaszolt, még az oktatási szakemberek sem tudják, mi a jó, ha optimalizálásról van szó, a megszüntetés vagy az összevonás-e.

Törekedni fog arra, hogy a magyar iskolák és óvodák megmaradjanak, de a lényeg, hogy jó minőségűek legyenek ezek az oktatási intézmények.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.