2021. április 30., 18:47

A Losonci járás kisiskoláiban javarészt 3-10 elsőssel számolnak szeptembertől

Az alapiskolai beíratások április végével lezárultak. Cikkünkben a Losonci járás magyar tannyelvű kisiskoláinak beíratási adatait összesítettük.

Magyar Tannyelvű Alapiskola Gömörsíd
Fotó: FB/Magyar Tannyelvű Alapiskola Gömörsíd

Hajdók Hajnalka, a fülekkovácsi alapiskola igazgatója elmondta: intézményükbe öt elsőst írattak be szüleik. Sajnálatát fejezte ki azonban, hogy az ünnepélyes beíratás elmaradt. A gyerekek nem jöhettek az iskolába, így nem tudtak részt venni a játékos foglalkozásokon.

A nagyobbak hagyományosan műsorral kedveskednek a jövendő elsősöknek, viszont a járvány miatt erre nem volt lehetőség. Összesen 22 diákunk van. Az iskola erőssége a családias légkör, melynek köszönhetően a gyerekeknek pozitív megerősítést, biztonságot nyújtunk. Azon dolgozunk, hogy minden gyerekben megtaláljuk az értéket“

- nyilatkozta.

Pál Erzsébet, a csomai kisiskola igazgatója öt beíratottról számolt be, ami eggyel több elsőst jelent tavalyhoz képest. Mindannyian helybéliek, javarészt a helyi óvodából érkeztek. Az iskola jelenlegi létszáma 20 diák. Az igazgató erősségként említi a családias hangulatot és a személyes ismeretséget.

Minden gyermek családi hátterét ismerjük, ehhez igazodva foglalkozunk velük. A szülőket személyesen értesítettem a beíratásról. Az óvodával szorosan együttműködünk, így ki tudjuk szűrni, ki az iskolaérett és ki nem. Iskolánkon nulladik évfolyam is működik, ami segíti a gyerekek felzárkóztatását“

- ecsetelte az igazgató.

Bénán négy beíratott volt az idén. Csányi Ildikó igazgató szerint lehetne jobb is a helyzet, de örülnek, hogy van gyerek. Az utánpótlás főként a helyi óvodából érkezik.

„Van egy kisgyerek, aki nem járt óvodába, ezért nem tudtuk felmérni, hogy iskolaérett-e. Ő zsákbamacska lesz számunkra. Iskolánk jelenlegi létszáma 23. Az 1. és a 4. évfolyam, illetve a 2. és 3. évfolyam összevonva működik”- nyilatkozta.

Csákányházán 10 elsőssel számolnak, de ez a szám szeptemberig még változhat. Minden beíratott helybeli, nagyrészük az óvodából érkezett. Šeben Szabina igazgató elmondta: az érintett szülőknek értesítést küldtek a beíratás időpontjáról.

Tanulóink száma 52 fő. A diákok többsége szociálisan hátrányos helyzetű családból származik. Iskolánkon működik nulladik évfolyam is, ami nagy segítséget jelent a gyerekek felkészítésében”

- mondta.

A sídi alapiskola nem küszködik gyermekhiánnyal. A járás kisiskolái közül egyedüliként folyamatosan 80 fölötti diáklétszámmal rendelkezik. Idén 16 gyermeket írattak be szüleik az első évfolyamba.

A tavalyi év gyengébb volt, akkor 8 elsőst írattak be hozzánk, de általában 12-18 között szokott lenni a létszám

– mondta Mag Anita, igazgató.

Hozzátette továbbá, hogy az intézmény pedagógusai a tehetségek felismerésére és gondozására helyezik a hangsúlyt. A képzőművészet terén nagyon sikeresek a diákjaik. Nemzetközi és országos versenyeken érnek el kimagasló eredményeket, illetve a mesemondást is erősségként említi. Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyről első díjakkal és különdíjakkal térnek haza a gyerekek évről-évre.

Füleksávolyban 8 gyereket írattak be szüleik, ebből kettő halasztást kap.

Tavaly 1 elsősünk volt, ezért ezzel a számmal elégedettek vagyunk. Általában 5-6 elsősünk szokott lenni“

- tudatta Molnár Mónika, igazgató. Az iskola teljes létszáma 22. Két pedagógus és egy asszisztens foglalkozik a diákokkal. A szép környezetben lévő, felújított iskolában néptáncoktatás és hangszeroktatás is folyik, de a gyerekek ügyes kezek körén és kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

Fülekpüspökiben nőtt a beíratottak száma.

Hat elsőst írattak be szüleik. A tavalyi évhez képest ez mindenképp jobb eredmény. Akkor négy beíratottból egy kapott halasztást

- nyilatkozta Tóth Júlia, igazgató. A fülekpüspöki alapiskola ars poetikája, hogy a szülőkkel minél szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki. Rengeteg közös programot szerveznek és igyekeznek a szülőkkel minél többet együtt dolgozni. Az iskola jelenlegi létszáma 27.

Bolgáromban 23 diák tanul két osztályban. Eddig egy osztályban folyt az oktatás, idén ez módosult.

A beíratottak számát illetően a tavalyi évhez képest nincs változás. 3 gyermeket írattak be szüleik az első évfolyamba

- nyilatkozta Tóth László, igazgató.

A galsai alapiskolába négy kisgyermeket írattak be a szülők a magyar tanítási nyelvű osztályba. 

Minden évben többen vagyunk. A 2014-es tanévben 6 tanulóval működött az osztály. Jelenleg 13 kislurkója van. A 2021/2022- es tanévben ez a létszám 15-re emelkedik. Szeptembertől a tanulók létszáma 32

- nyilatkozta Fehér Eleonóra, igazgató.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.