2020. november 24., 11:21

A kutatást nem lehet elég korán kezdeni

Pénteken ért véget a XV. Felvidéki Tudományos Diákkori Konferencia a Selye János Egyetemen. Az idei évben 33 résztvevő 6 szekcióban  – online – adott számot a kutatási területéről.

Egy korábbi felvétel a tudományos konferenciáról
Fotó: ujs.sk

Megnyitó beszédében Juhász György, a házigazda Selye János Egyetem rektora kiemelte, hogy:

Az anyaországon kívüli felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára különösen fontos jelentőséggel bír, hogy megmérettethetnek itthon, szülőföldjükön is, elnyerve annak lehetőségét, hogy részt vehessenek és helyt állhassanak az OTDK-án is. A legnagyobb felvidéki magyar felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem méltán és örömmel vállalja e kiváló tudományos rendezvény

- az FTDK házigazda szerepét.”

Az FTDK  lehetőség a nem anyanyelvükön tanuló hallgatók számára, hiszen a magyar szakterminológiát használhatják. Minden munkát az adott szakterület kiváló szakembere bírálja el és szakavatott bizottság hallgatja meg az előadásaikat is.

Idén a Selye János Egyetem, a Konstantin Filozófus Egyetem és a Károly Egyetem hallgatói adtak számot tudományos tevékenységükről.

Bukor József, a Selye János Egyetem rektorhelyettese a díjkiosztón örömét fejezte ki, hogy sok érdeklődő mellett zajlott az idei FTDK, annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert online rendezték, volt olyan előadás, amit 49 érdeklődő követett figyelemmel az internetnek köszönhetően.

Weiszburg Tamás, az ELTE egyetemi docense, az OTDT általános alelnöke zárszavában elmondta, hogy a dolgozatok abszolút értékén nem változtat a helyezés.

Akik helyezést értek el, azok a továbbiakban is alázatosak kell, hogy maradjanak a tudomány és a munka iránt. A tanácsokat meg kell fogadniuk és lehetőség szerint beépíteni a sikeres munkákba.

A stafétát a jövő évi házigazdák nevében Bárczi Zsófia a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja vette át Bukor Józseftől.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre 18 hallgatót és dolgozatát javasolták.

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács különdíjában Paluba Dániel és a MICROCOMP cég különdíjában a Sánta Kamilla, Baša Patrik szerzőpáros részesült.

A rendezvény a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT), a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT), Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara (KFE KETK) és a Selye János Egyetem (SJE) szervezői közreműködésével, továbbá az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK), a Diákhálózat (DH) és tagszervezete, a Jókai Mór Diákkör (JóMóD), valamint a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt jött létre.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.