2023. május 25., 17:16

A felnőtté válás első igazi nagy próbája – a szóbeli érettségik iránt érdeklődtünk

Ismét főszerephez jutottak a zöld abrosszal leterített asztalok a középiskolákban és gimnáziumokban. A héten elkezdődtek és egészen június 9-ig tartanak a szóbeli érettségi vizsgák, a végzős diákok számot adnak megszerzett tudásukról. A jó érettségi bizonyítvány sokuk számára biztos belépő lesz az egyetemre. Másokat pedig vár a nagybetűs élet, az elhelyezkedés, az első munkahely kihívásai.

középiskola érettségi
Fotó: TASR

A koronavírusos időkben, amikor az érettségi vizsgákat átmenetileg eltörölték, felerősödtek azok a hangok, melyek vitatták, szükség van-e egyáltalán még az efféle megmérettetésre. Különösen, ha amúgy is rendszeresen, a dolgozatokban számot adnak a diákok a tudásukról. Lehet, hogy a távolabbi jövőben a „jól bejáratott rendszert” módosítják, 21. századivá alakítják vagy végképp eltörlik.

A záróvizsgák mellett szól, hogy a felnőttkorba ért fiatal először ekkor kell, hogy kiálljon magáért, hogy kivágja a rezet az érettségiztető bizottság előtt. Ez afféle főpróba, amit az élete során még számos hasonló követ.

Az érettségi tulajdonképpen a képzeletbeli pont a középiskolai tanulmányok végén. Ha jól sikerül, életre szóló élmény is lehet. A legtöbb fiatal számára egyúttal a felnőttkor kezdetét is jelenti. Két gimnázium igazgatójánál érdeklődtünk szóbelikről.

Az érettségizők 98 százaléka továbbtanul

Idén két osztály, 45 diák tesz érettségi vizsgát a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban. Valkai Anett, az iskola igazgatója arról tájékoztat, nehézségeket nem tapasztaltak, sokkal inkább azt, hogy a végzősök nagyon jól teljesítettek.

A többség az elmúlt négy évi tanulmányi eredményeit meghaladva ügyesebben vizsgázott, és jobb értékelést ért el az érettségi vizsgán, mint az átlagos tanulmányi eredménye. Örültünk annak is, hogy magabiztosak voltak a diákok, és az utolsó egyéves munka – az érettségire és az egyetemi felvételire való felkészítés – meghozta gyümölcsét, alaposan elsajátították a tananyagot valamennyi tantárgyból”

– újságolja, nem kis elégedettséggel a hangjában.

Beszámol arról is, hogy végzőseik 98 százaléka továbbtanul, többségük szlovákiai egyetemeken, elsősorban a pozsonyi Comenius Egyetemen, a műszaki egyetemen és a közgazdasági egyetemen. Sokan Nyitrára, a Konstantin Filozófus Egyetemre készülnek, néhányan Magyarországon – a Széchenyi Egyetemen, a budapesti ELTÉN és a debreceni orvosegyetemen – folytatják tanulmányaikat. Két diák pedig jelezte, hogy Prágában készül továbbtanulni. Öten érettségiztek történelemből, ők a jogi pályát választották.

érettségi - gimnázium
Magabiztosan vizsgáztak a Vámbéry Ármin Gimnázium végzősei
Fotó:  Vámbéry Ármin Gimnázium közösségi oldala

Szóba kerül az is, hogy az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett az érdeklődés a Vámbéry gimnázium iránt, túljelentkezés van.

Az első és második felvételi körben összesen 140-en jelentkeztek, akik közül 66 diákot vettünk fel. Szeptemberben tehát három első osztályt nyitunk, a most elballagott két osztály helyett. Nagyon örültünk annak is, hogy nyílt napunkon is több mint kétszázan látogatták meg gimnáziumunkat”

– fűzi hozzá az iskolavezető.

Az egyetem elvégzése után sokan visszatérnek szülőföldjükre

A szepsi Salkaházi Sára Iskolaközpontban jelenleg 265 gyermek oktásáráról és neveléséről gondoskodnak. Végzős gimnazistái már túl vannak az érettségin, hétfőn és kedden estek át a nagy megmérettetésen.

Az idén tizenhárman tettek sikeres érettségi vizsgát, közülük öten színjelesen. Nagy öröm számunkra, hogy többségük továbbtanul. Mennek diákjaink Kassára, Prágába, Debrecenbe, Nyitrára és más városokba is. Úgy tapasztaljuk, hogy az egyetem elvégzése után sokan visszatérnek szülőföldjükre, talán annak is köszönhetően, amilyen nevelést iskolánkban kapnak”

– tudjuk meg Nagy Istvántól, az iskolaközpont igazgatójától.

Mivel egyházi intézményről van szó, külön hangsúlyt fektetnek ez egyházi ünnepek megtartására, a lelkiségre, rendszeres a templomba járás, de például a csíksomlyói búcsúra is elzarándokolnak. Éppen két hete szentelték fel az iskolakápolnát.

érettségi - gimnázium
A Salkaházi Sára Iskolaközpont idei érettségizőinek csoportja
Fotó:  Salkaházi Sára Iskolaközpont

Nagy István elmondja, a mostani diákok már kevésbé szorongtak, mint a tavalyiak, akik közvetlenül a Covid-után sok kétséggel érettségiztek, hiszen ők már számítottak arra, hogy a záróvizsga idén nem marad el. Habár nekik is másfél év online oktatásban volt részük, de sokat készültek az érettségire.

Gimnáziumunkba főleg a Kassa-vidéki járásból jönnek tanulók, de mivel errefelé is egyre kevesebb a gyermek, más régiókból is fogadunk diákokat. Kollégiumunk ugyan egyelőre még nincs, de a helyi szakiskolában tudunk nekik szállást biztosítani”

– válaszolja arra a kérdésünkre, mi a vonzáskörzetük.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.