2021. április 30., 15:06

A Dunaszerdahelyi járás magyar alapiskoláiba nőtt a beíratott gyerekek száma

A dunaszerdahelyi alapiskolák igazgatói is meglepődtek a helyi magyar tanítási nyelvű intézményekbe beíratott elsős kis diákok emelkedett létszámán.

Beíratás
Fotó: pixabay.com
Beíratás

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola igazgatója, Nagy Árpád a ma7-nek elmondta, hogy túljelentkezés van az iskolába, így az intézmény kapacitását figyelembe véve nem mindenkit tudnak majd felvenni. Több mint 90 kis diákot írattak be szüleik az iskolába, ebből tízen biztosan szeretnének halasztani, így körülbelül 83 gyermek a biztos jelentkező.

Az iskola nagyjából 78 elsőst képes befogadni, ennek fényében meg tudjuk nyitni a három első osztályt. Minden iskolának megvan a vonzáskörzete – utcákra lebontva –, hogy kiket vehetünk fel, majd számba vehetjük a környező falvakból érkező gyerekek, illetve olyanok, akiknek a testvére már idejár. Illetve, ha még marad szabad helyünk, akkor következnek a távolabbi falvakból érkező gyermekek. Természetesen ezek a számadatok még szeptemberig változhatnak, de a maximális létszámon sajnos nem tudunk változtatni”

– magyarázta Nagy Árpád.

Szabó Gyula Alapiskola
Fotó:  Szabó Gyula Alapiskola hivatalos oldala
Tanulók az udvaron

Az iskola kihelyezett osztálya a Keleti lakótelepen található, a Barátság téren, ahová még 12 gyermeknek (kisebb létszámú osztály kialakítása) tud a vezetőség helyet biztosítani. ,,Megemelkedett a falusi gyermekek létszáma, a tavalyi adatokhoz képest 40%-kal” – tette hozzá az igazgató.

A szülők jobbára az elektronikus beíratási formát alkalmazták, sokkal zökkenőmentesebben zajlott, mint a tavalyi évben – mondta el az igazgató –, valószínűleg már mindenki hozzászokott a helyzethez.

A dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolában a beíratott gyermekek száma nagyjából megegyezik a tavalyi adatokkal – adta hírül Ibolya Olivér igazgató –, de voltak olyan szülők, akik nemcsak az elektronikus beíratást részesítették előnyben, hanem a személyes találkozót.

Kodály Zoltán Alapiskola
Fotó:  Kodály Zoltán Alapiskola hivatalos oldala
A gyerekek a Föld napját ünneplik

A Vámbéry Ármin Alapiskola közel 119 beíratott elsős gyermeket regisztrált, ami az intézmény kapacitását teljes mértékben túllépi. Masszi János igazgató portálunknak azt nyilatkozta, hogy a 88 elsős helyét majd nagyon át kell gondolniuk, de a négy első osztályt meg tudják nyitni a szeptemberi iskolakezdéshez.

,,Az épület helyszűkéből kifolyólag sajnos nem tudunk öt első osztályt nyitni, hiába is szeretnénk. A halasztásokat figyelembe véve már most tudjuk, hogy 23 gyermek nem kezdi meg a tanévet. Már kilencedik éve teltházat üzemeltetünk” – mondta el az igazgató.

Vámbéry Ármin Alapiskola
Fotó:  Vámbéry Ármin Alapiskola hivatalos oldala

Az online beíratási rendszer itt is zavartalanul működött, bár a személyes kontaktusnak mindenki jobban örült volna.

A Szent János Egyházi Alapiskola igazgatója, Parák Ágnes elmondása szerint eddig 10 kiselsőst írattak be az intézménybe. ,,A maximális létszámunk az első osztályba 15 gyermek, de általában 12-13 kiselsőssel szoktuk kezdeni a szeptembert. Idén biztosan 1-2 gyerkőc halasztani fog, már most jelezték a szülők, viszont a mi iskolánkba még augusztusban is jelentkezhetnek az elsős gyerekek” – adta hírül az igazgatónő.

Szt. János Egyházi Alapiskola
Fotó:  Szt. János Egyházi Alapiskola hivatalos oldala
A gyerekek a tanítónénivel imádkoznak

Az óvodai beíratások májusban zajlanak, s mivel az egyházi alapiskola mellett óvoda is működik, ezért Parák Ágnes az óvodai beíratások jelenlegi helyzetéről is tájékoztatta portálunkat. ,,Előzetesen 14 kisgyermeket írattak óvodába a szüleik. Nálunk egy osztályban 22 kisovis kezdhetné meg a szeptembert, így nagyon várjuk a további jelentkezéseket” – mondta el az igazgatónő.

Megosztás
Címkék