2022. január 20., 20:08

16-24 éves bodrogközi vagy? Ez neked szól!

A királyhelmeci születésű, de jelenleg Csehországban élő Ivanega Kurka Boglárka a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség munkacsoportjának is tagja, de egyben a kassai székhelyű SUSTO társalapítója.

Rizóma
Boglárka, ha épp nem dolgozik, legszívesebben családjával van, a természetben
Fotó: Ivanega Kurka Boglárka archívuma

Középiskolásként walesi  ösztöndíjat nyert, a nemzetközi érettségijét követően 10 évig utazott és tanult, önkéntesként dolgozott Dél-, Közép- és Észak-Amerikában. Most már nem teszi, nem  csak a szénlábnyom miatt. Rájött, hogy régiónkban is számtalan tanulási lehetőség, sok szépség, látványosság és kihívás van. A fenntartható fejlődést szolgáló környezeti nevelés és képzés fejlesztése mellett kötelezte el magát, napi szinten ezzel foglalkozik, hisz´ ezt tanulta, ez a szakmája.

A tavalyi év során a Kassai Műszaki Egyetemmel együttműködve egy felmérést készítettek a hazai általános – és középiskolák környezeti – és éghajlati neveléséről. Ennek eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy a legnagyobb kihívás a klímaváltozás.

Az általános iskolákban a környezeti nevelés sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint a középiskolákban.

Ha most épp középiskolásként, vagy fiatalként olvasod e sorokat, akkor péntekig, január 21-ig még jelentkezhetsz egy érdekes képzésre, a jövőnket döntően befolyásoló témakörben.

Január utolsó napjaiban 16-24 éves bodrogközi fiatalok számára  Rizóma néven ingyenes klímavállalkozási oktatási programot indít a kassai SUSTO, melynek koordinátora Boglárka.  Azért pont ezt a régiót célozták meg, mert a kassai kerületben de egyúttal országos viszonylatban is épp a Bodrogköz területe a leginkább veszélyeztetett a klímaváltozás hatásai miatt.

A természetes élőhelyek állapotának romlása itt aszályokhoz vezet, és pont ebben az elmaradott, leszakadó régióban a gazdasági fejlődés is gyenge. Az aktív korú lakosság munka után elvándorol innen. Megfelelő megoldások hiányában fennáll annak veszélye, hogy az egykor vízben gazdag táj, az öt folyó ajándéka  idővel az ország sztyeppés, félsivatagos vagy éppen sivatagos részévé változik. Ebben a térségben olyan intézkedések kombinációjával tudunk felkészülni a klímaváltozásra, amelyek mérséklik annak káros hatásait, növelik az itteni városok, falvak közösségeinek ellenálló képességét, és egyben segítik az új gazdasági lehetőségek kibontakozását. A Rizóma oktatási program ilyen megoldások megjelenését kívánja ösztönözni.

Rizóma
Boglárka kutyája is lelkesen figyeli a sok új információt
Fotó:  Ivanega Kurka Boglárka archívuma
A 9 hetes képzési program célja bemutatni a jövőnket is befolyásoló trendeket.  Az előadóktól a résztvevők megtudhatják, milyen lehetőségeket kínál a fenntarthatóság, miért változik az éghajlat, és mit jelent ez a Bodrogköz számára.

A fiatalok a képzés után tisztában lesznek ezen kihívásokra adható megoldások sokféleségével, és akár maguk is megtervezhetnek egyet, és ezáltal alkotótársak lehetnek saját régiójukban.

A résztvevők megismerkednek továbbá az erózióval, a kiszáradással vagy a termékenységvesztéssel szembeni talajvédelem lehetőségeivel, a különböző vízvisszatartási intézkedésekkel és a folyóközi ökoszisztémák védelmének lehetőségeivel. A lakókörnyezet is hangsúlyos téma lesz, érintve azt is, hogyan lehet vajon növelni a bodrogközi községek közötti területek ellenálló képességét a klímaváltozás várható megnyilvánulásaival szemben. Számos jó példát mutatnak majd be az előadók az alkalmazkodási és mérséklési megoldásokra, melyekkel a bodrogköziek is inspirálódhatnak. 

A fiatalok az egyes online modulok és a különböző interaktív gyakorlatoknak köszönhetően új ismereteiket fejleszthetik.

Modellezik majd egy ideális Bodrogköz képét. A projekt-előkészítő készségfejlesztő gyakorlatoknak köszönhetően közösen olyan megoldásokat terveznek majd, amelyek közelebb visznek ezekhez a víziókhoz. A programban résztvevők szakértőkkel  megbeszélhetik majd ötleteiket.

Részletek és jelentkezési  lap ezen a linken találhatók. 

A Rizóma oktatási program a Szlovák Oktatási Minisztérium, a Szlovák Ifjúsági Intézet – IUVENTA és a SUSTO – Sustanability Tools anyagi támogatásának köszönhetően valósulhat meg.


 
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.