Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ
Esemény kezdete

Rendhagyó történelemórát szervez február 25-én a Pázmaneum Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Csaplárban 10 órától. A város nevében dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, illetve a Pázmaneum társulás nevében Karaffa Attila mond köszöntőt.

Az iskolás tanulók számára Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója, Szokolay Domokos rendhagyó történelemóra keretében mutatja be az adott kort, kitérve az erőszakos államosításra, a megfélemlítésekre, a besúgásokra. A rendezvény nyitott, ezért a felnőtt érdeklődőket is várják a szervezők. A Városi Hivatal mellett található „A diktatúrák áldozatainak emlékművénél” február 25-én  bárki elhelyezhette a megemlékezés virágát vagy gyertyát gyújthat a kommunizmus üldözötteinek és áldozatainak emlékére.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja egyben Dunaszerdahely városának emléknapja is.

„Mind a barna és a vörös diktatúrák az emberiség egyik legnagyobb pusztító izmusai voltak, amelyben több millió ártatlan ember pusztult el sokszor egy ember kedvéért. A mai fiatalságnak már nem élte át ezt a korszakot, így emlékeztetni kell őket, hogy az emberi aljasság és kegyetlenség milyen borzalmakra képes. A sokszor hangzatos „mert a régi időkben jobb volt” kifejezések mögött nem is sejtik egyesek, milyen véres áldozatokat követelt az ún. „jóléti rendszer”. A istentelen kommunizmus az egyházat támadta a legjobban, több egyházi és civil személy is vértanúvá vált. Nekünk felvidéki magyaroknak is megvan a magunk mártírja Isten szolgája, Esterházy János személyében. Az Ő életpéldája adhat erőt számunkra közösségünk erkölcsi értékeinek a megóvására és megszilárdítására.” - fogalmaz Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke.