2023. augusztus 30., 13:53

Zuzana Čaputová díjat kap Németországban

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerda reggel Németországba repült. Délután Magdeburgban átveszi az Ottó császár díjat, amellyel olyan személyiségeket és intézményeket tüntetnek ki, akik, illetve amelyek kiemelkedő munkát végeznek az európai integrációs folyamat elősegítéséért, különös tekintettel a közép-, kelet- és délkelet-európai országokra.

Várható volt
Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
A szlovák köztársasági elnököt Európa-párti irányultságáért, a jogállamiság, a béke és a szabadság iránti elkötelezettségéért tüntetik ki"

- közölte Magdeburg vezetése a díj kapcsán, amelyet I. Nagy Ottó szász hercegről, első német-római császárról neveztek el. Az ünnepélyes díjátadó a magdeburgi dómban lesz.

Az átadó előtt az államfő Szász-Anhalt szövetségi tartomány vezetőivel, és az ott élő szlovákokkal találkozik. A találkozón részt vesz Peter Dovhun ügyvezető gazdasági miniszter és Daniel Bútora, az oktatási tárca megbízott vezetője.

Az Ottó császár díjat 2005 óta ítélik oda, kétévente adják át, korábban többek között Richard von Weizsäcker volt német államfő, Angela Merkel volt német kancellár, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Klaus Johannis román elnök kapta meg.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.