2021. július 9., 19:01

Zikavírussal fertőződött meg egy ember India déli részén

Figyelmeztetést adtak ki a helyi hatóságok a délnyugat-indiai Keralában pénteken, mert felbukkant a zikavírus az államban.

szunyog.jpg
A kép illusztráció
Fotó: health.com

A keralai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy

egy 24 éves várandós nőnél mutatták ki a vírust, amelyet az egyiptomi csípőszúnyog terjeszt. A nő, aki korábban sehová nem utazott,  lázzal és fejfájással került kórházba az állam székhelyén, ahol szerdán megszülte gyermekét.

A kismama anyjánál hasonló tünetek alakultak ki.

Azt gyanítják, hogy

legalább tizenhárman fertőződhettek meg a vírussal, de az ő teszteredményükre még várni kell.

A zika ellen nincs sem vakcina, sem kezelés.

Bár a betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, kutatók kapcsolatot állapítottak meg a fertőzés és egy ritka születési rendellenesség, a kisfejűség (mikrokefália) között, valamint összefüggésbe hozták más születési hibákkal, szemproblémákkal és ízületi- és hallászavarokhoz vezető idegkárosodással.

Indiában 2017-ben és 2018-ban is járványos méreteket öltött a zikavírus. Gudzsarátban, Rádzsasztánban és Madja Pradésban több száz esetet regisztráltak.
Keralában jelenleg a koronavírus-járvány tombol: mintegy 13 ezer új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, így ez a legfertőzöttebb állam Indiában.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.