2020. szeptember 6., 16:18

Zeman megérti a magyar kormány döntését

Miloš Zeman cseh államfő kijelentette vasárnap, megérti a magyar kormánynak azt a döntését, hogy a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében szeptembertől lezárta az ország határait.

Miloš Zeman
Fotó: TASR

„Megértem, támogatom a határok lezárását”

- reagált Zeman a CNN Prima News cseh kereskedelmi televízió vitaműsorában, amikor a műsorvezető Magyarország határainak lezárásával kapcsolatban kérdezte.

„Mindenki a maga módján védekezik”

- tette hozzá a cseh elnök. Megismételte korábbi véleményét, miszerint jónak, hasznosnak tartaná, ha a jelenlegi járványhelyzetben nemzetközi szinten is egy évre lezárnák az országhatárokat. Szerinte ez minden ország hazai turizmusának a fejlesztéséhez is nagymértékben hozzájárulna, amit ő szintén támogat.

A csehországi járvány-helyzettel kapcsolatban Zeman azt mondta, hogy „óvatosnak kell lenni, de pánikra nincs ok”.

Csehországban az utóbbi napokban nagyon megugrott a napi fertőzések száma,

minek következtében a hatóságok megszigorították az óvintézkedéseket és több területen újra kötelezővé tették például a szájmaszk viselését. A közvélemény és a sajtó egy része vitatja és ellenzi az intézkedéseket.

Az államfő szerint az óvintézkedések szigorítására a helyi fertőzésgócokban van szükség,

míg a járvány által nem vagy alig érintett helyeken feleslegesnek tartja ezeket.

A szakminisztérium hétvégi kimutatásából az derül ki, hogy országszerte mintegy 160 helyi fertőzésgócot tartanak nyilván.

Miloš Zeman úgy vélte:

a napi fertőzések száma helyett jobb, pontosabb mutató a járványban elhunytak száma.

„A fertőzésből ki lehet gyógyulni, de meghalni csak egyszer lehet” - szögezte le az államfő. Úgy vélte, ezen a téren Csehország jól áll, a cseh kormány járványkezelése helyes és hatékony.

Csehországban március elsején jelent meg az új koronavírus ( SARS-CoV-2) okozta járvány, amelyben vasárnapig 431-en haltak meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.