2022. augusztus 5., 10:21

Zelenszkij rettentően kiakadt, terrorizmus támogatásával vádolta meg az Amnesty Internationalt

A magyar sajtóban elsőként számoltunk be róla, hogy az Amnesty International jogvédő szervezet kutatásai alapján kiderült, az ukrán hadsereg több ponton megsérti a nemzetközi humanitárius törvényeket, amikor szándékosan iskolákba, kórházakba vagy azok közvetlen szomszédságába telepíti harcálláspontjait. 

zelenszkij
Fotó: TASR/AP

A csütörtökön megjelent publikációt alaposan kielemeztük külön cikkünkben, akit érdekel a téma, ott megtalálja a részleteket. Az első reakciók még csütörtökön délután befutottak. Az Amnesty munkájától nem csak a szervezet ukrán leágazása határolódott el, az ukrán védelmi minisztérium és Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetője is élesen kritizálta őket. Podoljak úgy fogalmazott, nagyon elszomorítja, hogy az Amnesty részt vállal az oroszok által folytatott dezinformációs kampányban, amellyel Moszkva diszkreditálni akarja az ukrán hadsereget. Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter pedig "hamis realitás" megteremtésével vádolta meg az Amnestyt, amely szerinte tévesen azt sugallja, ebben a háborúban többé vagy kevésbé mindenki hibás.

Kuleba szerint a szervezetnek csak az orosz visszaélésekkel kellene foglalkoznia!

Csütörtökön késő este aztán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is csatlakozott a megszólalókhoz. Szokásos teatralitásokat sem nélkülöző tévés beszédében egyenesen azzal vádolta meg a világszerte ismert szervezetet, hogy a terrorizmust támogatja legújabb kutatásával. A máskor általában éppen jobbról bírált, kifejezetten liberális jogvédők Zelenszkij szerint a terroristák oldalára állt a háborúban.

Láttunk ma egy beszámolót az Amnesty Internationaltól, amely sajnos megpróbálja felmenteni a terrorista államot (az ukránok jó ideje próbálják elérni, hogy a nemzetközi közösség minősítse terrorista államnak Oroszországot - a szerk. megj.) és a felelősséget áthárítani az agresszorról az áldozatra.

"Nem szabad eltűrnünk, hogy valaki egy szintre helyezze az áldozatot és az elkövetőt" - fogalmazott, háromszor elismételve, Ukrajna a háború áldozata. Bárki, aki ezt kétségbe vonja, az Oroszország, egy terrorista állam szövetségese és

maga is részese az öldöklésnek.

- tette hozzá.

A szervezet főtitkára, Agnes Callamard közösségi oldalán keményen beleállt a vitába. Nem visszakozott, nem kért elnézést, még rá is tett egy lapáttal a dolgokra, amikor azt mondta:

jól dokumentált mintánk van arról, hogy az ukrán hadsereg civilek életét sodorja veszélybe és megsérti a háború nemzetközi törvényeit (...). Az, hogy védekeznek, nem mentesítő őket a nemzetközi humanitárius törvények hatálya alól.

A vádaskodóknak azt üzente Twitterén, alaposan tanulmányozzák át a szervezet munkáját. "Mindig az áldozatok mellett állunk. Elfogulatlanul!. Arról is beszélt, 

Oroszországban és Ukrajnában is(!) internetes trollok terjesztik a hazugságokat, félinformációkat és háborús propagandát.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.