2022. június 25., 09:45

Zelenszkij rendet rak a diplomatái soraiban

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pénteken visszahívta országa pozsonyi nagykövetét.

Tisztogat
Volodimir Zelenszkij-Juris Muska
Fotó: TASR/ma7

Jurij Muska 2017 óta volt rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a szlovák fővárosban, korábban Magyarországon és a Koreai Köztársaságban is szolgált nagykövetként.

Az államfő hiavatalos oldalán (www.president.gov.ua) nyilvánosságra hozott közleményből az nem derül ki, miért került sor a diplomata leváltására.

Zelenszkij további diplomaták visszahívásáról is döntött: leváltotta az Iránban, Libanonban, Portugáliában és Georgiában (Grúziában) akkreditált nagykövetet is. Megfigyelők szerint a menesztések hátterében az állhat, hogy az ukrán elnök nem elégedett azzal az igyekezettel, amelyet az érintettek kifejtettek Ukrajna érdekében a mostani helyzetben.

Ennyi a hír, amelyről mindenki azt gondol, amit akar. Persze ismerve a Magyarországon vagy a Németországban akkreditált ukrán nagykövet - diplomaták esetében szokatlan - "aktivitását", némi fogalmunk persze lehet arról, mit is hiányol az ukrán vezető a beosztottjaitól. Bár tény, hogy az utóbbi időben mintha ő is hangnemet váltott volna, és talán kapott valahonnan egy jóindulatú figyelmeztetést, hogy az eddigi megnyilvánulásai nem biztos, hogy növelik Ukrajna iránt a rokonszenvet. Állandó sürgetéseivel, követeléseivel, sőt sok esetben megalapozatlan bírálataival (hogy finoman fogalmazzunk) egyre többeknek okozott bosszúságot, sőt az egyszerű európai emberek körében ellenszenvet is kiváltott az egyébként valóban szenvedő és egyre jobban pusztuló országa iránt.

Most már csak az a kérdés, hogy a leváltott diplomaták helyére kerülő új emberek milyen utasításokat kaptak Kijevben. Félő, hogy nem mindegyik fogja tudni, hogy mit is várnak el tőlük.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.