2024. május 23., 11:22

Zelenszkij motivál: Extra szabadság jár az orosz harci eszköz megsemmisítéséért

Azok az ukrán katonák, akiknek sikerül megsemmisíteniük az orosz harci eszközöket, extra szabadságra lesznek jogosultak. 

Motiváció
Fotó: Facebook

Az ukrán kormány ezt a héten hagyta jóvá. A rendszer állítólag úgy működik, hogy minél értékesebb felszerelést hatástalanítanak a katonák, annál több szabadságot kapnak - olvasható a Kanal 24 ukrán tévécsatorna honlapján.

A rendes szabadságon felül további öt nap jár a repülőgép vagy hajó megsemmisítéséért. A hadsereg négy nap szabadságot ad a légvédelmi rakétarendszer, helikopter vagy légvédelmi radarrendszer megsemmisítéséért, három napot a harckocsi, gyalogsági harcjármű megsemmisítéséért vagy nagy hatótávolságú nehéz pilóta nélküli repülőgép vagy rakéta lelövéséért. A katonák egy plusz szabadnapot kapnak, ha legfeljebb 70 kilométeres hatótávolságú könnyű pilóta nélküli légi járművet semmisítenek meg.

A katonai egység parancsnoka dönthet úgy, hogy legfeljebb három további katona, aki részt vett az ellenséges haditechnikai eszközök megsemmisítésében, szintén extra szabadságot vehet ki.

A Kanal 24 tudósítása szerint az ukrán katonák évente legfeljebb 30 nap szabadságra jogosultak, de azt nem vehetik ki egyszerre. Komoly családi okok miatt is jogosultak szabadságra.

Hasonló ösztönzőket alkalmaz az orosz hadsereg a háború első hónapjaitól kezdve. A moszkvai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy jutalmat fizet a megszálló erők tagjainak az ukrán és nyugati haditechnikai eszközök megsemmisítéséért.

Szemjon Pegov orosz katonai blogger, aki a WarGonzo online néven publikál, azonban tavaly júniusban egy Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott találkozón megkérdőjelezte, hogy valóban történtek-e kifizetések nyugati tankok ukrajnai megsemmisítéséért vagy ukrán harcálláspontok eltalálásáért.

Én személyesen nem ismerek senkit, aki ilyet kapott volna"

- mondta az orosz elnöknek.

Az oroszok tavaly júniusban közreadtak egy videót, amelyen az látható, hogy Andrej Kravcov orosz katona egymillió rubelt kapott egy megsemmisített Leopard harckocsiért, amelyet az ukránok Németországtól szereztek meg. A prémiumot a kórházban a súlyosan sebesült katonának a Zabota Sibiri (Szibéria gondozása) üzletemberek szövetsége fizette ki, amelynek élén Alekszandr Karelin háromszoros olimpiai bajnok birkózó áll.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.